x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nutritie - Colonul cel lenes

Nutritie - Colonul cel lenes

de Florin Condurateanu    |    28 Mai 2006   •   00:00
REPIRA ADANC!
Omul modern se vaita ca mersul la toaleta e un chin, ca a avea sau a nu avea scaun in ziua respectiva a devenit un mister de film politist. De ce este lenes intestinul gros al omului modern? Adica de ce sufera omul zilelor noastre de constipatie?

Explica prof. dr. Alexandru Oproiu, sef de scoala in gastroenterologie. Tranzitul intestinal depinde de tipul de alimentatie. Daca hrana omului este saraca in rezidii, in fibre vegetale, deci in componente care nu sunt digerate de sucurile stomacului, pancreasului si intestinului subtire, se ajunge la constipatie. Omul modern mananca prea multe alimente rafinate, dulciuri, proteine, in exces grasimi, si toate astea micsoreaza mobilitatea colonului, adica miscarile peristaltice ce imping bolul alimentar sunt lenese.
Pentru a imbunatati miscarea succesiva, unduitoare a intestinului gros, in care se imping, se transporta materiile fecale, se cere prezenta unor reziduuri care, nefiind digerate, constituie un balast ce imbunatateste clar dinamica colonului.
O alta cauza de constipatie este tulburarea inervatiei colonului, pentru ca intestinul gros este inzestrat cu trasee nervoase, de aceea se si spune creierul din intestin.
Constipatia este accentuata si de exagerarea administrarii unor medicamente, cum ar fi: antiacide, in special cele cu aluminiu si carbonat de calciu pentru arsurile pe esofag. Accentueaza constipatia si antispasticele, precum scobutilul, dar si medicamentele impotriva hipertensiunii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă