x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O mănă "bionică" cu degete flexibile

O mănă "bionică" cu degete flexibile

de Mihai Manole    |    21 Iul 2007   •   00:00
O mănă "bionică" cu degete flexibile
Sursa foto: Brandi Simons/

O proteză de mănă, inteligentă, mai uşoară decăt o mănă reală, care işi poate flexa degetele pentru a apuca obiecte foarte mici, a fost scoasă la vănzare

O proteză de mănă, inteligentă, mai uşoară decăt o mănă reală, care işi poate flexa degetele pentru a apuca obiecte foarte mici, a fost scoasă la vănzare. Inventatorul acestei "capodopere" a protezelor, inginerul scoţian David Gow, a cerut 8.500 de lire sterline, respectiv 12.600 de euro, informează dailymail.co.uk. Măna nu-şi poate "trosni" degetele şi nici nu poate cănta la pian. In schimb este capabilă să intoarcă o cheie intr-o broască, să ţină un pahar cu vin sau să formeze codul PIN la un bancomat.

Proteza i-Limb are incheietură flexibilă, iar degetul mare se poate roti, fiind unica proteză cu degete flexibile. Inventatorul acestei proteze s-a bazat pe faptul că creierul continuă să creadă că braţul se află la locul lui şi trimite semnale nervilor şi muşchilor afectaţi. Aceste semnale sunt interceptate de senzori delicaţi şi mici motoare ascunse in braţul artificial. In timp ce protezele tradiţionale au doar un motor, limitănd mişcările, i-Limb are cinci, căte unul pentru fiecare deget. Proteza este ataşată de corp prin intermediul unei manşete laminate, dotată cu o baterie reincărcabilă. i-Limb, acoperită cu piele artificială, costă 13.000 de lire sterline, este dorită de mulţi pacienţi printre care şi veterani ai războiului din Irak. Dispozitivul este, deocamdată, disponibil cu plata cash, dar va putea fi achiziţionat şi prin sistemul britanic sanitar de asigurări in aproximativ trei ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă