x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O nouă inimă artificială

O nouă inimă artificială

de Magda Marincovici    |    01 Iun 2007   •   00:00
O nouă inimă artificială

O echipă de chirurgi cardiovasculari şi anestezişti de la Centrul Spitalicesc Universitar (CSU) din Dijon au efectuat implantul unei inimi artificiale de ultimă generaţie. Intervenţia este considerată o premieră, intrucăt inima şi sursa de energie sunt total implantabile in corpul pacientului.

Noul dispozitiv (Heart-mate II) asigură suport pe termen lung pacientului cu afecţiuni ale inimii, furnizăndu-i o cantitate normală de sănge. Implantat in corp, noul dispozitiv ajută astfel la pomparea săngelui, preluănd funcţia ventriculului stăng. Fără acest ajutor esenţial, aportul de oxigen ar fi total insuficient pentru a face faţă nevoilor organismului. Â

AVANTAJE. Potrivit comunicatului CSU din Dijon de la 21 mai 2007, acest dispozitiv conferă pacientului autonomie, şansa unei vieţi normale, inclusiv posibilitatea ca acesta să efectueze anumite meserii. Comparativ cu primul dispozitiv tehnic de asistare ventriculară (Heart-mate I), noul dispozitiv (Heart-mate II) este extrem de avantajos pentru pacient.

Prof. dr Şerban Bubenek, directorul adjunct al Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", spune că tocmai faptul că dispozitivul de incărcare se află in corp şi nu rămăne in exterior nici un fir reduce substanţial riscul de infecţie, ceea ce este un pas extraordinar.

Inima artificială (Heart-mate I) era alcătuită din trei componente: pompa implantabilă, consola de comandă şi bateriile portabile, care erau plasate pe corpul pacientului. In cazul lui Heart-mate II, intregul dispozitiv este implantabil in corpul pacientului. Heart-mate II este foarte important, in condiţiile in care numărul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare este in creştere, se inregistrează un proces aproape general de imbătrănire a populaţiei Europei, iar criza donatorilor de organe se prelungeşte.

La Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", o echipă coordonată de dr Şerban Bubenek şi prof. dr Vasile Căndea, a efectuat, in premieră pentru Europa Centrală şi de Est, un implant de inimă artificială in aprilie 2001. De asemenea, o echipă de specialişti sub aceeaşi coordonare a mai realizat o intervenţie similară in luna mai 2002.

Premiera chirurgicală Heart-mate II a fost efectuată la 19 aprilie 2007, adică după 20 de ani de la primul transplant cardiac realizat la CSU Dijon.


Modern, dar scump

Heart-mate II poate fi implantat provizoriu in aşteptarea recuperării inimii bolnave sau a unui transplant. Dr Şerban Bubenek spune că această tehnică poate fi şi o terapie definitivă in condiţiile in care primele două soluţii nu sunt posibile. Totuşi, este prematur să vorbim de o generalizare a acestui dispozitiv din cauza a cel puţin două probleme. In primul rănd, indicaţia operatorie vizează determinarea unei perioade optime pentru implantare. In al doilea rănd nu poate fi neglijat preţul acestui dispozitiv de ultimă oră de aproximativ 80.000 de euro.

×