x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O simplă proteină ar putea bloca metastazele

O simplă proteină ar putea bloca metastazele

08 Dec 2011   •   21:00
O simplă proteină ar putea bloca metastazele

O proteina simpla, periostin, ar putea fi cheia pentru blocarea raspandirii in corp a metastazelor, proces care reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacientii suferind de cancer, potrivit unui studiu publicat, mier­curi, in revista Nature, infor­meaza AFP, citata de Mediafax.

Cercetatorii elvetieni au desco­pe­rit ca fara aceasta proteina, care exista in stare naturala in organism, celulele canceroase difuzate in corp, pornind de la o tumoare maligna initiala, nu pot sa se dezvolte in metastaze in alte zone din corp.

Se stie deja ca o tumoare difu­zea­za in corp celule canceroase si ca doar unele dintre acestea, 'celulele susa canceroase', sunt capabile sa dez­volte metastaze, cu conditia sa gaseasca un teren propice, pe care oncologii il denumesc 'nisa'.

Savantii de la Institutul Elvetian de Cercetari Experimentale asupra Can­cerului (ISREC) si de la scoala Poli­tehnica Federala din Lausanne (EPFL) au putut sa izoleze proteina periostin in aceste nise, pe soareci, si au demonstrat faptul ca, fara aceasta proteina, nu se formeaza metastaze.

'Fara aceasta proteina, celula susa canceroasa nu poate sa se dezvolte intr-o metastaza. Ea dispare sau devine latenta', a declarat profesorul Joerg Huelsken de la EPFL, coordonatorul studiului.

Sub titlul 'Interactiunile dintre celulele susa canceroase si nisa lor guverneaza colonizarea metasta­zica', cercetatorii de la EPFL si ISREC afirma in articolul publicat in revista Nature ca 'blocarea func­ti­o­narii periostinei impiedica forma­rea de metastaze'. De fapt, acest lucru a fost deja realizat pe soareci. Insa nu se stie deocamdata daca aplicarea acestei metode pe oameni va avea re­zultate viabile: 'Nu suntem inca si­guri ca vom gasi un anticorp echivalent care sa functioneze in cazul oa­menilor', a explicat acelasi cercetator elvetian. Oamenii de stiinta nu stiu nici daca blocarea actiunii acestei proteine va antrena la oameni la fel de putine efecte secundare ca in cazul testelor pe soareci.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei