x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O SOLUŢIE SALVATOARE - Vaccinul contra cancerului de sîn

O SOLUŢIE SALVATOARE - Vaccinul contra cancerului de sîn

de Oana Antonescu    |    18 Sep 2008   •   00:00
O SOLUŢIE SALVATOARE - Vaccinul contra cancerului de sîn

Cancerul de sîn ar putea fi prevenit în viitor cu ajutorul unui vaccin care se va administra femeilor tinere. Acelaşi vaccin poate distruge tumorile mamare cauzate de o anumită formă de cancer de sîn, foarte agresivă.

Vaccinul a fost creat de cercetătorii americani de la Wayne State University şi se află în stadiu experimental, fiind testat deocamdată doar pe şoareci de laborator. El va putea fi folosit preventiv la femeile tinere, sănătoase sau ca tratament pentru o anumită formă de cancer de sîn, HER2 pozitiv, care afectează 20%-30% dintre femeile cu cancer mamar. În cazul acestui tip de cancer, nişte proteine numite receptori HER2 sînt secretate într-o cantitate mai mare decît cea obişnuită, ceea ce duce la o dezvoltare mult mai rapidă a tumorii. De asemenea, cînd cancerul este HER2 pozitiv există şi un risc mai mare de migrare a celulelor tumorale. Deşi în prezent există tratamente pentru această formă de cancer, ele s-au dovedit ineficiente pentru multe dintre paciente. Noul vaccin conţine gene care produc cantităţi mari de receptori HER2, declanşînd astfel o reacţie din partea sistemului imunitar, care va lupta cu celulele tumorale. Cercetătorii au inclus în vaccin şi un compus care inactivează temporar celulele T supresoare, celule care în mod normal împiedică declanşarea unei reacţii imunitare exagerate a organismului. În absenţa celulelor T, sistemul imunitar a răspuns mult mai bine la vaccin, eliminînd total celulele tumorale, arată studiul publicat în revista Cancer Research, citat de BBC. "Răspunsul imunitar împotriva receptorilor HER2 este puternic. Aceasta poate fi soluţia pentru femeile cu tumori rezistente la tratamentele convenţionale. Vaccinul ar putea chiar să elimine necesitatea de a recurge la aceste terapii", spune profesorul Wei-Zen Wei, coordonatorul echipei de cercetare.

Fără efecte secundare

Experimentele au arătat că vaccinul contra cancerului de sîn nu are efecte secundare şi, spre deosebire de tratamentele actuale, împiedică recidivarea tumorilor. Anual sînt diagnosticate la nivel mondial mai mult de un milion de cazuri noi de cancer de sîn, iar rata deceselor se ridică la 400.000 de persoane anual.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer sîn