x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O uimire: de ce dor incheieturile?

O uimire: de ce dor incheieturile?

23 Oct 2007   •   00:00

De ce dor incheieturile? Este intrebarea elementară care conţine şi mirarea faţă de faptul că elementul important al articulaţiilor, care este cartilajul, nu are nici nervi, nici sănge, nici vase limfatice, şi de aici uimirea că dor incheieturile.

De ce dor incheieturile? Este intrebarea elementară care conţine şi mirarea faţă de faptul că elementul important al articulaţiilor, care este cartilajul, nu are nici nervi, nici sănge, nici vase limfatice, şi de aici uimirea că dor incheieturile.

Explică acest important capitol de medicină şef de lucrări doctor Răzvan Ionescu, medic primar la clinica de medicină internă a Spitalului Colentina. In incheieturi, cartilajele asigură mişcarea lină, fără durere a articulaţiei. Cartilajele sunt formate din celule condrocite ce produc acele zgărciuri, cum zice poporul. Cartilajele sau zgărciurile asigură mişcarea lină, uniformă, nedureroasă a articulaţiei. Capetele vaselor ce intră in articulaţie nu se potrivesc perfect unele cu altele, cele două oase ce lucrează impreună la articulaţie nu sunt "cheia şi broasca". Dacă nu am pune ulei s-ar freca fier pe fier, dar dacă ungem, frecarea e lină. Ei bine, cartilajul joacă rolul uleiului, asigură lubrifierea pentru ca in articulaţie să nu se frece os pe os. Celulele ce produc cartilajele, acele condrocite, se inmulţesc cel mai lent din organism.

Cum se hrăneşte

Cartilajul din articulaţii nu are nervi, vase de sănge şi vase de limfă. Se pune intrebarea atunci cum se hrăneşte cartilajul? Cartilajul se hrăneşte prin mişcarea articulaţiei, şi asta seamănă cu un burete. Cănd străngi buretele elimină apa, iar cănd el se destinde suge apa. Cănd se mişcă articulaţia se comprimă sau se relaxează cartilajul pentru a suge din lichidul articular elementele ce-i sunt necesare, iar in timpul următor toxinele sunt eliminate prin comprimarea cartilajului. Tocmai de aceea este important ca articulaţia să nu fie pusă in repaus, ci să fie folosită. Uneori se miră bolnavii cănd medicul le dă indicaţia de a se mişca. Ei trebuie să infrunte durerile şi să se mişte, tocmai pentru ca prin comprimare şi relaxare cartilajul să se hrănească.

Care sunt caracteristicile durerii in articulaţie cănd de vină este o inflamaţie? Această durere de natură inflamatorie apare in partea a doua a nopţii şi il trezeşte pe om, de regulă pe la orele 4-5 in zori. Durerea inflamatorie nu depinde de starea vremii, de caracteristicile meteorologice, deci nu depinde de presiunea atmosferică sau de umiditate. Durerea inflamatorie este o durere chinuitoare ca durerea de măsea. Această durere inflamatorie trece cănd se iau medicamente antiinflamatorii.

Durerea degenerativă inseamnă roadere, imbătrănirea cartilajului şi atunci acesta nu mai asigură lubrifierea, ungerea in articulaţie, şi incepe să apară contactul os pe os. Deci se instalează o durere de natură mecanică, nu inflamatorie. Durerea degenerativă se accentuează prin mişcarea articulaţiei, spre deosebire de durerea inflamatorie, care am văzut că se ameliorează prin mişcarea incheieturii. Durerea degenerativă este meteosensibilă, adică modificările, in special de presiune atmosferică, accentuează acest tip de durere. Durerile de uzură degenerative apar fie in miezul zilei, dar mai ales la sfărşitul zilei, şi nu noaptea, cănd articulaţia nu este folosită. Precizarea tipului de durere este foarte importantă, fiindcă astfel se face incadrarea bolii in reumatisme inflamatorii sau in reumatisme noninflamatorii.

Nu se vindecă

Reumatismele inflamatorii nu se prea vindecă. Ele scurtează speranţa de viaţă. Bolile reumatismale inflamatorii sunt boli ale intregului organism şi se exprimă in articulaţii. Fiind boli ale organismului in totalitate, ele scurtează viaţa. Reumatismele degenerative, de uzură, strică de fapt calitatea vieţii. Dar reumatismele degenerative nu grevează, nu scurtează speranţa de viaţă. Ambele forme de boli reumatismale se pot trata, insă se tratează efectele, suferinţele, dar incă nu se pot trata cauzele acestor boli, fiindcă momentan ştiinţa nu le-a descoperit.


VORBA DIN POPOR. Umblă o vorbă adevărată din popor, o vorbă rostită cu năduf, o vorbă insoţită de grimasa durerii: "nu mori de reumatisme, dar mori cu reumatismele după tine". Şi intr-adevăr nu există om din lumea asta largă care să fi scăpat de durerile de incheieturi, care să fi scăpat de junghiuri purtănd eticheta reumatism, şi asta cel puţin o dată in viaţă. Vorba aceea cu atăta priză la popor sintetizează un mare adevăr. Durerile de articulaţii nu te omoară, dar iţi strică viaţa. Din fericire, medicina ştie ce tratamente să aplice pentru atenuarea durerilor, dar nu poate vindeca bolile de articulaţie, pentru că nu au fost developate toate cauzele şi mecanismele reumatismului. De fapt, adevărata definiţie a reumatismelor sună cam aşa: reumatism inseamnă orice boală de incheieturi, adică de articulaţie.


MIŞCARE. Sănătatea cartilajului depinde de mişcarea articulaţiei. Cartilajul n-are nervi, deci pănă la urmă cine doare? Oricum nu doare cartilajul, ci dor vecinătăţile, doare capsula ce inveleşte articulaţia, dor ligamentele, dor tendoanele, dor inserţiile muşchilor, adică locul unde muşchii se prind de capetele oaselor.

NATURA DURERII. Sarcina medicului este să descifreze natura durerii: dacă incheieturile dor din pricina unei inflamaţii sau dor din cauza proceselor de degenerare mecanică. Inflamaţia nu inseamnă neapărat o infecţie. Inflamaţia poate fi provocată şi de infecţie, dar şi de alte cauze. Deci procesul inflamator din articulaţie poate fi pricinuit de o infecţie cu microb patogen de exemplu, dar inflamaţiile sunt cauzate şi de o boală cronică, de exemplu poliartrita reumatoidă, sau inflamaţiile sunt pricinuite de depunerea unor cristale ca in cazul gutei.

×