x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oamenii gură-cască au nevoie de sârme ortodontice

Oamenii gură-cască au nevoie de sârme ortodontice

de Florin Condurateanu    |    06 Ian 2012   •   21:00
Oamenii gură-cască au nevoie de sârme ortodontice

Cand dintii si maselele au luat-o razna, cand s-au mutat de la locul lor inclinandu-se, harababura din gura poate duce la mari neplaceri.

Daca dintii si maselele nu calca ax in ax cu dintii si maselele corespunzatoare de pe celalalt maxilar incepe brambureala. Presiunile pe dinti si masele nu mai apasa vertical, preseaza oblic si dantura se strica. Deplasarile dintilor trebuie contracarate si dintii trebuie adusi in pozitia normala prin corectura adusa de aparatele ortodontice. Copiii si adolescentii, chiar tinerii peste 20 de ani trebuie sa poarte acele aparate din sarme, care aduc dintii in pozitia normala, ii scot din starea de incalecare unii peste altii.

Principala cauza a calcaturii gresite a dintilor si maselelor, cand dintii nu mai calca in axul radacinii, vine din perioada danturii de lapte. Caria la dintii de lapte care nu e tratata duce la migrarea aiurea a dintilor, iar scoaterea fara o gan­dire, pe banda rulanta, a dintilor de lapte, ca 'tot nu sunt datura defini­tiva', strica toata arhitectura danturii definitive. Orice loc liber aparut dupa scoaterea unui dinte sau a unei masele, fara ca spatiul sa fie ocupat de o lucrare, de o proteza, genereaza depla­sarea brambura a tuturor dintilor. Alta cauza a incli­narii dintilor din axul vertical se intalneste la asa-zisii 'gura-cas­ca', cei care sunt siliti sa respire pe gura.

Fie ca au deviatie de sept, fie ca au polipii prea mari, asa ca trebuie rezolvate aceste suferinte, apoi aplicandu-se aparatele ortodontice. Explicatiile le-am primit de la profesorul doctor Constantin Gaucan, personalitate a medicinei danturii. Unii se nasc cu anumite anomalii. Mama lasa mostenire maxilarele mici, iar tatal lasa mostenire dintii lati, asa ca dintii n-au loc si se incaleca. Rahitismul este alta cauza a dezaxarii dintilor, oasele sunt moi. Altii se nasc cu alta anomalie, au ma­xilarul de jos impins in fata. Apare depla­sarea gresita a danturii la copiii care dorm cu degetul in gura sau au obiceiul de a-si tine creionul in gura. Oricum, aparatele ortodontice trebuie purtate cons­­tiincios si in timpul somnului, iar inspectia sto­matologului se face periodic.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei