x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oboseala care da dureri musculare

Oboseala care da dureri musculare

09 Ian 2005   •   00:00

Dureri in tot corpul, oboseala, insomnii, migrene sunt motive din cauza carora se plang foarte multe persoane. Cand toate acestea sunt resimtite deodata poate fi vorba de fibromialgie.


STELUTA INDREI

EXERCITII FIZICE. Gimnastica medicala, efectuata sub indrumarea unui kinetoterapeut, va ajuta sa scapati de dureri
Fibromialgia este o afectiune caracterizata printr-o durere generala si difuza la nivelul intregului corp, insotita adesea de un sentiment de oboseala profunda, explica doctor Gigi Teodoru, medic primar de recuperare medicala la Spitalul Militar Central.

Anumiti factori precum stresul, emotiile puternice, lipsa sau, dimpotriva, excesul de activitate fizica contribuie la aparitia crizelor de fibromialgie care devine astfel foarte invalidanta. Durerea intensa in tot corpul si slabiciunea severa va tintuiesc la pat pe parcursul a 2-3 zile.

SIMPTOME. Durerile musculare cronice se resimt ca o arsura mai ales la nivelul umerilor, gatului si soldurilor. Alaturi de dureri si oboseala se pot adauga si alte simptome precum dificultatea la trezire, durerile de cap sau migrenele puternice, tulburari ale aparatului digestiv (diaree, constipatie), ale aparatului genital (dereglarile menstruatiei) sau ale aparatului urinar, insomniile, tulburarile de memorie sau de concentrare a atentiei. Starile depresive sau anxioase sunt deseori resimtite de cei care sufera de fibromialgie.

Nu trebuie sa confundam fibromialgia cu durerile musculare care pot aparea dupa eforturi fizice mari sau din cauza unor boli precum gripa sau alte infectii cu virusi. In acest caz este vorba despre mialgie, o afectiune acuta, care se rezolva o data cu infectia care a determinat aparitia durerilor.

MISTERIOASA. Boala isi poate face aparitia inca din copilarie, provocand celor mici dureri de spate, dureri de genunchi, mai ales dupa orele de sport, oboseala, dureri de cap. Unii pot avea manifestari de hiperactivitate si nu reusesc sa se concentreze la scoala. Fibromialgia se poate declansa si in adolescenta, dar le afecteaza de obicei pe femeile de peste 40 de ani, insa nici barbatii nu sunt ocoliti. Totusi, femeile sunt afectate de aceasta boala de 10 ori mai des decat barbatii.

Se intalnesc deseori cazuri in aceeasi familie, ceea ce ii face pe medici sa afirme ca exista factori genetici care predispun la aparitia acestei boli. Totusi, specialistii sunt rezervati in ceea ce priveste originea bolii, fibromialgia ramanand o maladie misterioasa ale carei cauze nu se cunosc.

TRATAMENT. La primele simptome ale bolii trebuie sa va prezentati la medic. El va va recomanda medicamente analgezice sau un relaxant muscular. O mica doza de antidepresiv poate fi recomandata pentru calmarea durerilor sau ameliorarea somnului. "Durerile pot fi ameliorate prin proceduri specifice de recuperare medicala - electroterapie, kinetoterapie", potrivit dr. Gigi Teodoru. Starea de oboseala poate fi combatuta cu ajutorul aromoterapiei si fitoterapiei.

NU E LUATA IN SERIOS
Fibromialgia, aceasta afectiune putin cunoscuta de medici si diagnosticata cu dificultate, este totusi o boala destul de frecventa daca ne gandim ca afecteaza intre 2% si 6% din populatie. Problema este ca nu se evidentiaza clar cu ocazia analizelor medicale, pentru ca toate examenele biologice si radiologice sunt… normale in fibromialgie. Cu toate acestea, durerile - care transforma viata bolnavilor intr-un calvar - sunt cat se poate de reale si sunt cu atat mai greu de suportat, cu cat medicii nu le iau in serios.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dureri