x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ochii bulbucati

de Florin Condurateanu    |    25 Iul 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Exista o vorba in popor: "Ce ochi mari si frumosi are!". Intr-adevar, niste ochi migdalati, interesanti prin culoare si forma pot da un farmec aparte persoanei respective. Nu degeaba se spune ca in ochi poti ghici interiorul frumos sau mai stramb al cuiva.
Trebuie facuta o distinctie clara intre ochii mari si ochii bulbucati, pentru ca marirea excesiva a ochilor si aproape iesirea lor din orbite sunt semne de boala. Ochii mariti si iesiti din orbite arata ca este vorba de boala Basedow, care este o maladie endocrina. Din pricina tiroidei, in orbite se intampla ceva: se maresc tesuturile si ochii sunt impinsi in afara. In boala Basedow, endocrinologul regleaza prin medicatie pozitia ochilor. Cand insa ochii nu mai sunt acoperiti de pleoape, se trece la interventie chirurgicala. Astfel, pentru o perioada de timp se cos pleoapele, ca ele sa poata acoperi ochii bulbucati. Tot prin interventie chirurgicala se indeparteaza si tesutul gras in exces din orbite, astfel ca ochii nu mai sunt impinsi in fata si revin la pozitia normala. Dupa redobandirea pozitiei firesti a ochilor, pleoapele se descos, dar aceasta interventie chirurgicala trebuie facuta in timp util, fiindca acea crestere a tesutului preseaza pe nervul optic si il atrofiaza. Atrofia este ireversibila si duce la pierderea vederii.

De aceea, in boala Basedow orice scadere a acuitatii vizuale e semn ca a inceput atrofia nervului optic si se impune interventia rapida a oftalmologului si a endocrinologului. Dar marirea anormala a ochilor poate sa aiba si cauze inflamatorii. De regula, aceasta exoftalmie apare la un singur ochi si e generata de o infectie localizata oriunde in organism. Conf. dr. Monica Pop, directorul general al Spitalului de Urgente Oftalmologice spune ca o celulita orbitara, care este un proces inflamatoriu infectios, provoaca inrosirea ochiului, se instaleaza edeme, globul ocular nu se mai misca usor. Trebuie sa se intervina usor, caci din aceasta infectie se poate muri. Fiindca orbita este foarte vascularizata, infectia se poate raspandi rapid.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochii