x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochii mari la conjunctivite!

Ochii mari la conjunctivite!

de Magda Colgiu    |    25 Mai 2010   •   00:00
Ochii mari la conjunctivite!
Sursa foto: /THINKSTOCK

Doctorul Daniela Ciopleanu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmologică Oftapro, ne avertizează asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii care suferă de conjunctivită dacă nu sunt trataţi la timp.



"Conjunctivita este o inflamaţie a conjunctivei ochiului - membrana care căptuşeşte o parte a globului ocular şi care acoperă faţa internă a pleoapelor. Există mai multe tipuri de conjunctivită. În cazul copiilor, cea mai frecventă este conjunctivita infecţioasă, care are la origine o bacterie, un virus şi, mai rar, o ciupercă. Simptomele generale ale conjunctivitelor sunt: pruritul, usturimea, roşeaţa, lăcrimatul, fotofobia, secreţiile.

Conjunctivita infecţioasă este periculoasă, deoarece este contagioasă. De aceea, este indicat ca un copil bolnav să fie ţinut la domiciliu, deoarece, în caz contrar, riscă să îmbolnăvească mai mulţi membri ai colectivităţii din care face parte: grădiniţă, clasă etc.", recomandă medicul Ciopleanu. Nu e obligatoriu contactul direct, ci doar simpla atingere a unui obiect sau a unei jucării folosite de un copil cu conjunctivită.

De asemenea, dacă este izolat la domiciliu, părinţii trebuie să aibă mare grijă de igiena copilului bolnav. "Este obligatoriu ca prosoapele, faţa de pernă şi cearceaful folosite de copilul care suferă de conjunctivită să fie perfect curate. Ele trebuie schimbate măcar la două zile, dacă nu în fiecare zi, pentru a se elimina orice risc de suprainfecţie (infecţie cu un nou germene a unui organism deja infectat)", mai precizează medicul Ciopleanu.

RISC MARE PENTRU ADULŢI
În cazul în care părinţii îşi imaginează că afecţiunea oculară a copiilor nu îi afectează trebuie să afle că se înşală amarnic. Mama sau tatăl unui copil bolnav de conjunctivită se poate contamina la rândul său. "Situaţia e cu atât mai gravă la adulţi, deoarece aceştia fac de foarte multe ori forme mai grave, care nu trec de la sine." Conjunctivita netratată poate să degenereze şi să se transforme în keratoconjunctivită, ajungându-se chiar la pierderea vederii.

Este bine de ştiut că o parte dintre conjunctivite se atenuează spontan. "Pot trece chiar de la sine anumite forme, în special cele virale. Oricum, le-aş recomanda mamelor să nu ignore vizita le medic, deoarece o conjunctivită aparent vindecată (care nu mai prezintă simptome vizibile) poate reprezenta un teren favorabil pentru o îmbolnăvire ulterioară."

TRATAMENTE NATURISTE
"În afecţiunile acute, tratamentele naturiste nu funcţionează foarte bine. Dacă, spre exemplu, pe anumite picături de ochi scrie că sunt indicate în uz ocular, e în regulă. Dar dacă nu se precizează că pot fi folosite în acest scop, ar fi bine să se renunţe la aceste produse", ne avertizează specialistul.

În ceea ce priveşte compresele, ele pot fi chiar un factor de infectare a ochilor. "E adevărat, în general, acestea sunt puţin periculoase. Însă e nevoie de mare atenţie, deoarece un ceai de muşeţel, spre exemplu, în loc să vindece boala, o poate agrava. De altfel, nu aş recomanda muşeţelul, deoarece perii foarte fini pot trece chiar şi prin trei filtre, reuşind să irite ochiul, adaugă specialistul în oftalmologie pediatrică.

Infuzia de gălbenele este indicată, deoarece are efect antiinflamator. Este de preferat, totuşi, să se evite aceste tratamente, pentru că şansa de a vindeca este mai mică decât riscul de a complica boala."

DE LA PISCINĂ
Este un adversar serios pentru ochii copiilor. "Nu toate piscinele oferă cele mai bune condiţii în ceea ce priveşte calitatea şi igiena apei. Există situaţii în care conjunctivita provocată în urma unei băi la piscină este virală şi chiar micotică (provocată de ciuperci). La piscine, germenii periculoşi rămân pe pereţii bazinelor. Astfel, chiar dacă apa este schimbată frecvent, riscul îmbolnăvirilor rămâne, deoarece este obligatoriu să se frece şi pereţii." De asemenea, o altă cauză a îmbolnăvirilor este clorinarea excesivă.

"De multe ori, o cantitate prea mare de clor în apă poate ascunde două pericole. Fie apa este prea murdară şi, prin clorinarea abundentă, se încearcă mascarea acestui lucru, fie cauzează conjunctivită toxică.
Pentru a se evita situaţiile neplăcute, medicul consultat de Jurnalul Naţional recomandă purtatul ochelarilor de apă. "Copiii şi adulţii, în egală măsură, scapă de neplăceri graţie acestor ochelari, care trebuie utilizaţi toată perioada îmbăiatului."

Piscina poate fi un loc de contaminare cu conjunctivită virală. "Dacă o persoană are această afecţiune, ea poate fi cauza de îmbolnăvire pentru toţi cei care se îmbăiază în acelaşi timp."

ŞI BEBELUŞII SE POT CONTAMINA
Conjunctivita se întâlneşte şi la bebeluşi. De vină pentru această îmbolnăvire pot fi atât mama (care transmite fătului agenţi bacterieni în timpul naşterii), cât şi condiţiile precare de igienă din maternităţi (paturi, aşternuturi etc.).

În momentul în care copilul a venit pe lume, pentru a se evita cea mai gravă formă de conjunctivită (cea gonococică) se fac investigaţii de profil. Totuşi, dacă un copil adus acasă din maternitate manifestă anumite simptome pe care mama le consideră anormale, este recomandat ca să îl ducă la un control oftalmologic. Pentru că netratată acest tip de afecţiune oculară poate cauza chiar pierderea vederii.

EREDITATEA
Conjunctivita alergică este de mai multe feluri: sezonieră, perenă sau vernală.
În cazul acestei afecţiuni, mâncărimea este dominantă. Ea nu se vindecă, dar se poate atenua uşor pe parcursul vieţii. Conjunctivitele sunt oarecum ereditare. Astfel, dacă un părinte a suferit de aceste afecţiuni, creşte riscul ca puştiul său să fie la fel de sensibil. În acest caz, avantajul este că părinţii recunosc mai uşor simptomele bolii şi acţionează în consecinţă.

În ultima vreme, numărul cazurilor de conjunctivită alergică a crescut semnificativ. Printre factorii care au cauzat această creştere sunt poluarea, dar şi defrişările excesive. Astfel, din cauză că multe terenuri au fost defrişate şi ulterior lăsate în paragină, au crescut în loc buruieni ce au polen cu efect alergen. Ca frecvenţă, copiii care locuiesc în oraşe sunt mai predispuşi la astfel de afecţiuni.

×
Subiecte în articol: oftalmologie