x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochiul şi lacrima sărată

Ochiul şi lacrima sărată

de Florin Condurateanu    |    26 Sep 2011   •   21:00
Ochiul şi lacrima sărată

Bolile de cornee. Iata un subiect major pe care ni-l explica profesorul doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. Corneea este o calota sferica, perfect transparenta. Corneea este numita si geamul ochilor. Corneea nu are vase de sange. Trebuie sa retinem cu totii ca orice inrosire a ochiului, indiferent de zona oculara, este o problema de competenta stricta a medicului oftalmolog.

Dintre bolile de cornee, profesorul doctor Monica Pop mentioneaza herpesul corneean, mai frecvent iarna si primavara. Herpesul recidiveaza si este fie superficial, fie in structura mai adanca a corneei. O alta maladie a corneei este cheratita herpetica superficiala. Bolnavul simte ca are un corp strain in ochi, o jena puternica. De asemenea, apare lacrimarea, ochiul devine rosu, suferindul strange din ochi prin clipire. Daca herpesul apare in aria pupilei, omul vede rau. Apar durerea si fotofobia. Se recomanda pansament ocular cu picaturi, unguent oftalmic antiviral, coliruri antiinflamatoare, coliruri pentru dilatarea pupilei, medicamente impotriva durerilor si inflamatiei.

In urma bolii se subtiaza corneea si dupa multe recidive se poate ajunge chiar la transplant de cornee. Acest herpes este foarte contagios si boala se raspandeste prin contactul cu lacrimile pacientului. Mai exista si cheratita herpetica interstitiala care este un herpes situat mai in profunzime. Simptomele sunt mai putin galagioase, dar vederea e rea, apare opacitate pe ochi. Tratamentul este mai usor si recidivele mai rare.

Pterigionul este o afectiune frecventa. Profesorul Monica Pop precizeaza ca in cazul acestei boli trebuie sa se faca o operatie pentru stoparea evolutiei bolii, caci conjunctiva creste si ajunge sa acopere toata corneea. Pterigionul recidiveaza si se poate ajunge chiar la transplant de cornee. Boala apare la tineri si la batrani, pacientul avand ochii congestionati.

×
Subiecte în articol: oftalmologie cornee bolile corneei