x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ochiul uscat

05 Iun 2005   •   00:00

Auzi uneori cate un mahalagiu otarandu-se: "Ce te uiti, ma, golanule, dupa muierea mea? Usca-ti-s-ar ochii!". Cu tafna in nas, toapa nu-si da seama ca arunca greu blestemul, fiindca sindromul ochiului uscat este o boala oftalmologica grava.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI
  • Conferentiar doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice Bucuresti, spune ca privitul la tv timp indelungat nu duce la sindromul ochiului uscat. Aceasta boala complexa, care in forma grava duce chiar la pierderea vederii cu timpul, este determinata si de o predispozitie genetica, dar nu te nasti cu ea, ci se dobandeste. Care sunt simptomele sindromului de ochi uscat? Seamana cu o conjunctivita, produce senzatia de corp strain in ochi, ochiul doare in timpul noptii, dar durerile nu sunt mari. Se face simtita o senzatie neplacuta de jena dureroasa la deschiderea ochilor, pe om il supara lumina, are o fotofobie moderata. Cei cu sindrom de ochi uscat fac niste inflamatii pe cornee, asa-numitele cheratite, sau apar eroziuni pe cornee, dar acestea sunt afectari superficiale. Potentialul de lacrimi exista, dar apare o deficienta in mecanismul de umezire a ochilor.

    Tratamentul este asociat din urmatoarele componente: se pun ziua lacrimi artificiale in ochi si geluri lacrimale noaptea. Acest tratament da rezultate in sindromul simplu de ochi uscat si aceasta umidificare a ochiului se face toata viata. In formele grave ale bolii de ochi uscat insa se ajunge la pierderea vederii, iar tratamentul mentionat mai sus da rezultate limitate. De altfel, e bine sa reamintim ca ochiul normal clipeste de 15 ori pe minut si pleoapa intinde secretia lacrimala pe suprafata anterioara a ochiului. Intr-un singur mod se pune diagnosticul de sindrom al ochiului uscat, si anume prin testul Schirmer, care consta in introducerea unei hartii speciale sub pleoapa de jos si, dupa felul cum se imbiba cu lacrimi, se poate diagnostica ochiul uscat.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă uscat