x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oferiţi-vă un an de recompense

Oferiţi-vă un an de recompense

07 Apr 2012   •   21:00
Oferiţi-vă un an de recompense

Usurati-va trecerea peste limita de un an, cand nevoia de a fuma se amelioreaza. Oferiti-va o carte noua sau binele la teatru dupa prima zi, prima saptamana, apoi prima luna fara fumat. Asigurati-va ca recompensa este tot mai importanta pe masura ce trece timpul.

Nu numai ca starea dumneavoastra de sanatate se va ameliora, dar gustul si mirosul vor deveni mai sensibile, nu va mai trebui sa curatati scrumul, hainele nu vor mai mirosi a fum si veti avea mai mult timp de petrecut cu alte activitati sau cu prietenii si familia (in medie, o tigara ia intre 5 si 7 minute pentru a fi fumata). In plus, fata de economisirea banilor de buzunar pe care ii dati pe tigari, veti economisi, probabil, si banii pentru asigurarea de sanatate. Dar cel mai mare beneficiu dintre toate este ca nu va mai trebui sa va bazati pe fumat pentru a va simti bine. Si, retineti: un pas gresit nu inseamna ca sunteti din nou fumatoare, astfel ca nu renuntati la abandonarea fumatului.

Prevenirea bronsitei si a emfizemului
Daca sunteti fumatoare si aveti o tuse persistenta, de peste doi ani, nu o catalogati drept tuse de fumator. O astfel de tuse cu expectoratie mucoasa poate insemna bronsita cronica. Desi este posibil ca si nefumatorii sa faca bronsita, fumatul reprezinta, de departe, cea mai frecventa cauza, deoarece fumul determina inflamatia bronhiilor si afecteaza fluxul aerului. Dar bronsita poate fi, de asemenea, provocata de o infectie bacteriana sau virala, poluarea aerului sau praful si fumul industrial. Bronsita poate conduce la emfizem sau il poate insoti.

In orice caz, daca suferiti de bronsita si fumati, ar trebui sa renuntati. Exercitiul fizic poate fi util in mod indirect pentru cresterea rezistentei cordului si a organismului, dar pentru ca efortul poate ingreuna si mai mult respiratia, consultati medicul inainte de a incepe un nou program de exercitii.

Asemenea bronsitei, emfizemul este insotit de tuse si ingreunarea situatiei. Daca afectiunile apar impreuna, poarta denumirea de bronhopneumopatie cronica obstructiva. Ca si in cazul bronsitei, fumatul reprezinta cea mai importanta cauza a emfizemului. Fumatul afecteaza alveolele pulmonare, astfel incat apar probleme la transferul oxigenului in sange. Veti observa probabil ca nu mai puteti depune acelasi efort fizic. Chiar si o plimbare scurta va poate face sa va pierdeti respiratia. Oprirea fumatului poate stopa progresia emfizemului.

×
Subiecte în articol: biblia sănătăţii femeii