x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oftalmologie - Pilde pentru ochelarişti

Oftalmologie - Pilde pentru ochelarişti

de Florin Condurateanu    |    22 Apr 2007   •   00:00
RESPIRA ADANC!
Nu e uşoară soarta de ochelarist, mai ales când eşti elev, şi puştii de-o clasă cu tine râd "Ţi-ai pus bicicleta pe nas!" sau "Băi, aragaz cu patru ochiuri". Pe mulţi copii, aceste miştouri îi fac să nu poarte ochelarii de frica băşcăliei celorlalţi. şi a nu purta ochelarii e rău, fiindcă ochiul căruia nu i se corectează vederea prin lentile este un ochi chinuit, roşu, lăcrimos, care se strânge pentru a modifica curbura globului ocular în încercarea de a suplini dioptriile.

Câteva lucruri importante trebuie să fie ştiute de miopi şi ele sunt subliniate de prof. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgenţe Oftalmologice. Miopul vede prost la distanţă şi are nevoie de dioptrii cu minus, pentru a i se aduce imaginea pe retină. Evoluţia miopiei nu se poate influenţa prin nici un tratament. Sunt aiureli acele păreri cum că, dacă mănânci morcovi ca iepurii, sau te îndopi cu varză, sau îţi picuri în ochi anumite soluţii, ai putea frâna creşterea miopiei care se întâlneşte la unii oameni. La majoritatea miopilor, miopia se stabilizează.

Dioptriile cresc în perioada pubertăţii, o creştere o dată cu creşterea organismului. Până la 40 de ani, dioptria este aceeaşi şi pentru distanţă, şi pentru citit. După vârsta de 40 de ani, când toţi oamenii încep să vadă rău la citit sunt necesare două perechi de ochelari, una pentru distanţă şi una pentru citit.

Cei ce sunt incomodaţi de două perechi de ochelari pot să-şi facă ochelari dublu focali sau ochelari cu lentile progresive, din acelea în care dioptria se schimbă mm cu mm. Când un om e miop, şi după 40 de ani îi sunt necesare dioptrii cu plus pentru citit se face suma algebrică a dioptriilor cu minus pentru miopie şi a dioptriilor cu plus pentru vederea de aproape. Cei ce vor să se opereze pentru a-şi corecta miopia trebuie să ştie că intervenţiile chirurgicale se fac numai după 18 ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă