x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS:Cancerul, în top la decese

OMS:Cancerul, în top la decese

de Magda Marincovici    |    12 Dec 2008   •   00:00

Cancerul ar putea deveni în 2010 ucigaşul numărul unu al planetei, devansând bolile cardiovasculare. Primele şi cele mai multe victime ale acestei boli provin din ţările sărace. Principalele cauze ale exploziei cancerului sunt tabagismul şi excesul de alimente bogate în grăsimi.

În perspectiva lui 2030, anual, în lume, cancerul ar putea face aproximativ 17 milioane de victime, comparativ cu 7,6 milioane înregistrate în 2007, avertizează un grup de experţi americani, bazându-se pe un raport al Centrului Internaţional pentru Cercetarea Cancerului, organism OMS specializat pe această boală. Potrivit acestui raport alarmant, numărul cazurilor de cancer s-a dublat între 1975 şi 2000. Şi ar putea să se dubleze din nou între 2000 şi 2020 şi chiar să se tripleze până în 2030, cu 20 – 26 de milioane de noi cazuri diagnosticate anual, dintre care 13 - 17 milioane de decese. 

ŢIGĂRI ŞI GRĂSIMI
Această creştere rapidă a numărului de cazuri reprezintă o veritabilă provocare pentru sistemele de sănătate, avertizează Peter Boyle, directorul Centrului Internaţional pentru Cercetarea Cancerului, punând accentul pe îmbunătăţirea prevenţiei, colectarea datelor şi destigmatizarea acestei boli. În 2007, în lume, au fost înregistrate 12 milioane de noi cazuri, dintre care 5,6 milioane provin din ţările în curs de dezvoltare. Din păcate, în perspectiva anilor 2030, populaţia acestor ţări ar putea creşte cu aproximativ 30%, iar din cauza lipsei mijloacelor le este practic imposibil să lupte eficient contra cancerului. Printre factorii care provoacă această boală, pe primul loc se plasează ţigările, iar pe poziţia secundă, alimentele foarte bogate în grăsimi.

PREVENŢIE
Cele mai alarmante creşteri ale numărului de cazuri sunt înregistrate în China, Rusia şi India. În lume, sunt aproximativ 1,3 miliarde de fumători. La ora actuală, la nivel planetar, tabagismul este principala cauză evitabilă de mortalitate şi de boală.

Cea mai expusă ravagiilor tabagismului este populaţia Indiei.

Astfel, tabagismul declanşează cancerul pulmonar, forma cea mai frecventă şi cu rata cea mai ridicată de mortalitate dintre neoplasme, se subliniază în acest raport.

Cancerul de col uterin, una dintre formele de neoplasm cu şanse mari de a fi prevenit şi tratat în faze incipiente mai ales în Occident, rămâne totuşi prima cauză de mortalitate prin cancer a femeilor din ţările sărace.

De asemenea, creşte cu 5% anual incidenţa cancerului sânului în aceleaşi ţări. Prevenţia este considerată cea mai bună armă contra acestei boli.

În acest sens, se fac câteva recomandări: ajutorarea fumătorilor de a renunţa la acest viciu, vaccinarea contra hepatitei B şi a cancerului de col uterin, examinarea periodică pentru prevenirea cancerului colo-rectal, de col uterin şi al sânului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă