x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS: Razele ultraviolete din cabinele de bronzat sunt cancerigene

OMS: Razele ultraviolete din cabinele de bronzat sunt cancerigene

29 Iul 2009   •   00:00

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate până în prezent ca fiind "probabil" cancerigene, au fost incluse în categoria factorilor "cancerigeni" de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează AFP.



Aceasta este concluzia grupului de 20 de experţi din nouă ţări, reuniţi la sediul IARC din oraşul francez Lyon. Rezultatele acestei reuniuni vor fi prezentate în numărul din luna august al revistei medicale Lancet Oncology.

Din 1992, razele solare ultraviolete (UVA, UVB), precum şi razele ultravioletele artificiale produse de lămpile şi aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. În urma celor mai recente studii ştiinţifice, însă, experţii IARC au stabilit să acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare - factori cancerigeni pentru om.

"O meta-analiză a concluzionat faptul că expunerea la razele ultraviolete artificiale înaintea vârstei de 30 de ani sporeşte cu 75% riscul de apariţie a melanomului", cea mai agresivă formă de cancer de piele, au declarat experţii IARC. Ei precizează că folosirea cabinelor pentru bronzat, unde se utilizează raze ultraviolete, este o practică foarte răspândită, mai ales în rândurile femeilor tinere. În plus, experţii au constatat un anumit grad de asociere între bronzarea artificială şi apariţia melanomului ocular.

"Nu suntem o agenţie de reglementare, noi publicăm rezultate ştiinţifice pentru ca agenţiile sanitare naţionale să poată lua deciziile pe care le consideră necesare", a declarat Vincent Cogliano, expert IARC.

Dermatologii britanici şi francezi au salutat această decizie, chiar dacă nu au cerut interzicerea cabinelor de bronzat.

"Soluţia nu constă în interzicere, ci în informare", consideră George Reuter, preşedintele Sindicatului francez al dermatologilor (SNDV), reamintind faptul că aparatele pentru bronzare artificială se vând atât în magazine, cât şi pe internet.

"A sosit momentul să reglementăm acest sector, pentru a evita folosirea paturilor de bronzat de către copii şi pentru ne asigura că folosirea acestor aparate este însoţită de avertizări sanitare", a completat Nina Goad, din partea Asociaţiei britanice a dermatologilor.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia germană de prevenire a maladiilor dermatologice, realizat în 2008, aproximativ 14 milioane de germani cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani obişnuiesc să recurgă la bronzarea artificială, iar 25% dintre aceste persoane au început să recurgă la această metodă de la vârsta de 10 ani.

"Cel mai mare risc vizează persoanele care fac şedinţe de întreţinere pe toată durata anului", a explicat George Reuter, fixând limita la cel mult 10 şedinţe de bronzat într-un an. "Un alt risc constă în proasta supraveghere şi întreţinere a instalaţiilor. Când tuburile care produc raze ultraviolete se învechesc, ele pot să producă o lumină mai periculoasă".

La rândul ei, The Sunbed Association a afirmat într-un comunicat că riscul de apariţie a cancerului de piele este asociat cu o "supraexpunere" la razele ultraviolete. "80% dintre utilizatori sunt conştienţi de riscurile generate de supraexpunerea la razele ultraviolete şi cei mai mulţi dintre ei nu fac mai mult de 20 de şedinţe pe an", se afirmă în comunicatul acestei asociaţii.

"Este important să facem cunoscut riscul asociat cu acest gen de instalaţii şi riscul general de expunere la soare", a subliniat George Reuter, care sugerează persoanelor care doresc totuşi să se bronzeze să recurgă la produsele autobronzante.
Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer bronz solar