x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oreionul, mai grav la adulti

Oreionul, mai grav la adulti

01 Iul 2004   •   00:00

Oreionul este o boala acuta contagioasa care afecteaza cu precadere copiii in varsta de 6-10 ani. Apare mai rar inaintea varstei de doi ani sau la tineri si adulti. Riscul complicatiilor creste o data cu varsta persoanei afectate.

STELUTA INDREI

Oreionul, denumit stiintific parotidita epidemica, este produs de virusul urlian. Boala este mai frecventa in sezonul rece si primavara, dar anul acesta s-au inregistrat numeroase focare de infectie in perioada calduroasa. Transmiterea virusului urlian se face direct pe cale aeriana, de obicei dupa un contact prelungit sau repetat cu sursa de infectie, contagiozitatea fiind de 80%. Pot transmite virusul atat bolnavii cu manifestari clinice, cat si cei cu forme inaparente de boala. "Copiii nascuti din mame imune sunt protejati prin anticorpii materni timp de 6-12 luni dupa nastere. Imunitatea aparuta dupa boala este puternica si durabila, reimbolnavirile fiind exceptionale", afirma medicul primar pediatru Mihaela Voinea de la Policlinica Vitan.

SIMPTOME. Dupa o perioada de incubatie de 17-21 de zile apar primele simptome. Oreionul debuteaza cu febra moderata 38°C-38,5°C, stare de rau general, dureri de cap, astenie. Potrivit dr. Mihaela Voinea, "uneori, in special la adolescenti, debutul este cu febra inalta, cefalee violenta, varsaturi, angina rosie (inflamatia faringelui)". In unele cazuri nu apar primele simptome si oreionul debuteaza direct cu umflarea glandei parotide, situata in zona dintre mandibula si ureche. De obicei, la 6-8 zile dupa afectarea parotidei apare inflamatia testiculara (orhita urliana), care poate evolua catre atrofia testiculului (cazuri rare). Sistemul nervos central este afectat in 60% din cazurile de oreion. Cea mai frecventa complicatie nervoasa este meningita urliana.

TRATAMENT. Majoritatea cazurilor de oreion se vindeca dupa tratament, pronosticul fiind rezervat doar in anumite complicatii extrem de rare. Se trateaza simptomele bolii cu medicamente antitermice si antialgice, iar repausul la pat este obligatoriu 10-14 zile. "Alimentatia trebuie sa cuprinda preparate semisolide, pentru ca masticatia este dureroasa. Se vor evita grasimile si excesul de dulciuri. Se va mentine o buna igiena a cavitatii bucale", recomanda dr. Mihaela Voinea. In caz de afectare testiculara se impune imobilizare la pat si aplicarea locala de gheata. Pentru testiculul inflamat este necesar un suspensor.

Vaccin antioreion

Este posibila evitarea imbolnavirii de oreion prin administrarea unui vaccin, "care se poate efectua singur sau in asociere cu vaccinul antirujeolic si antirubeolic (vaccinul ROR)", precizeaza medicul pediatru Mihaela Voinea. Acest vaccin este propus si adolescentilor, si tinerilor care nu au facut oreion. Vaccinarea antioreion este practicata in unele tari si a devenit obligatorie si la noi. Pentru ca oreionul genereaza epidemii mai ales in colectivitatile scolare, copiii sanatosi trebuie sa evite focarul de infectie respectiv.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă