x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ospat cumpatat

28 Apr 2005   •   00:00

Face ce face romanul si, chiar daca portofelul i-a fost obligat la o cura de slabire, tot a chivernisit omul ceva bani si asteapta Noaptea de Inviere si zilele de dupa "Hristos a-nviat" cu masa imbelsugata.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Dupa zilele de post, cand stomacul a functionat doar in viteza-ntai, brusc romanul se ospateaza pana la indestulare. Dar mai mult ca oricand trebuie sa se puna in aplicare principiul cumpatarii, cu atat mai mult cu cat mancarurile de Sfintele Sarbatori sunt destul de grele, deci dificil de prelucrat de aparatul digestiv. Nici embargoul nu este posibil, dar e bine sa mananci din toate cate putin. Nu sa omori puricii pe burta, cum zice romanul, adica sa-ti fie burta plina ochi. Maionezele sunt grele, nici ouale rosii nu pot fi mancate cu nemiluita, carnea de miel nu este dintre cele mai usoare, iar cozonacul are coca greu de digerat.

    Cei sanatosi e bine sa pastreze si ei masura, sa manance o bucatica de drob, dupa care sa faca o pauza de o jumatate de ora, apoi omul poate sa se infrupte si dintr-o pulpa de miel, dar e bine sa fie alaturate multe vegetale, salata, ridichi, ceapa verde. Si la capitolul bautura e bine sa fie trasa frana de mana, sa nu rastorni pe gat pahar dupa pahar, sa nu te rasfeti in exces "si cu bere, si cu vin, si cu coniac din plin". Poti sorbi cate o gura-doua de tarie sau vin, fara sa te ambitionezi a vedea fundul paharului dintr-o data. Se degusta mai placut aroma si dulceata bauturii cand se bea in inghitituri mici, nu cu vadra. Pe langa pauzele atat de necesare intre felurile de mancare, medicii spun ca trebuie sa-ti mai inviti soata la dans, sa-i faci placere si mamei, si soacrei prin invitatia la un tangou, sa te mai duci la o mica plimbare cu catelul pentru a lupta cu intepenirea pe scaun si ghiftuiala.

    Cei ce ajung la faza de preaplin cu mancarurile si bautura risca sa ajunga la sectiile de urgenta ale spitalelor, mai ales suferind de pancreatite acute, care necesita terapii sustinute si abrupte. Se pot zgandari si alte afectiuni mai vechi, ulcere in adormire, refluxuri esofagiene, dischinezii biliare. Cand omul sare peste cal, prin mancare si alcool in exces, risca sa declanseze si o colica biliara, calculi pusi in miscare pot bloca secretiile hepatice. Bolnavii de ficat cu hepatite cronice, cu ciroza nu trebuie sa se abata de la dieta pe care o urmeaza si abtinerea totala de la alcool trebuie sa existe chiar de Pasti.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă