x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ospatul si pancreasul

Ospatul si pancreasul

de Florin Condurateanu    |    03 Oct 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Medicina a catalogat pancreatita acuta ca o mare drama abdominala. Oamenii sedentari, obezi, cu usoara hipertensiune, amatori de dulciuri si de grasimi, daca s-au ospatat fara nici o frana si au udat mesele copioase cu alcool pe saturate, ajung cu dureri mari la terapie intensiva din cauza pancreatitei acute.

Doua cauze mari provoaca pancreatita acuta: litiaza veziculara, adica pietrele in sistemul biliar, si consumul excesiv de alcool. Pancreatita este un proces de distrugere a pancreasului din pricina excesului de secretie pancreatica. Simptomele apar printr-o balonare vizibila deasupra ombilicului, prin senzatie de voma, prin lipsa emisiei de gaze din abdomen si disparitia scaunelor, prin durerea puternica la nivelul abdomenului si prin fata rosiatica. Balonarea ridica diafragma din partea superioara a abdomenului, respiratia se ingreuneaza si apare agitatia.

Omul trebuie sa mearga imediat la spital si, daca ajunge la timp, in 48 de ore este tratat medicamentos in terapie intensiva. Dar daca dupa aceste doua zile se inrautateste starea pacientului, este necesara interventia chirurgicala.

Dupa ce a explicat toate acestea, conf. doctor Sorin Simion, directorul general al Spitalului Colentina si, in acelasi timp, seful clinicii de chirurgie, atrage atentia ca, din pacate, oamenii cuprinsi de pancreatita acuta intarzie sa vina la spital si apar abia peste doua-trei zile. In primele 48 de ore in terapie intensiva se suprima alimentatia si omul este hranit prin perfuzii si cu ajutorul unei sonde in nas. Se procedeaza la reechilibrarea lichidelor din organism si la anestezia peridurala in coloana, asemanatoare anesteziei moderne in nasteri, menita sa diminueze durerile date de pancreatita. Se administreaza si medicamente somato-statine, dar si antibiotice. Daca insa starea ramane grava, omul are pietre la vezica sau in coledoc, prezinta edeme si puroi in pancreas, este obligat sa intervina chirurgul. Operatia este de amploare, se indeparteaza vezica biliara, iar pancreasul este tras spre abdomenul anterior.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă