x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Osteoporoza, coşmarul oaselor

Osteoporoza, coşmarul oaselor

de Florin Condurateanu    |    14 Iul 2009   •   00:00
Osteoporoza, coşmarul oaselor
Sursa foto: /iSTOCK

Osul este un material viu, deşi nu am crede asta, bănuind că scheletul cu oasele lui nu este decât o armă de susţinere precum fier betonul din construcţii. Numai că osul este o materie vie, care se înnoieşte după ce-i mor unele celule şi care se simte bine atunci când este încărcat cu forţe şi nu leneveşte.



BOALA METABOLISMULUI OSOS
Osteoporoza e o pierdere de structură osoasă, care scade rezistenţa oaselor şi măreşte riscul de fractură. În Comunitatea Europeană, la treizeci de secunde se înregistrează o fractură din cauza fragilităţii oaselor, caracteristică osteoporozei. Explică osteoporoza doctorul Violeta Bojincă, şeful de lucrări, medic primar la Clinica de boli interne şi reumatologie a Spitalului "Sf. Maria".

Osteoporoza apare doar la oameni. Şi este un preţ al ridicării omului pe două picioare. Osteoporoza este o boală a metabolismului osos. Osul, în osteoporoză, are o calitate şi o rezistenţă mai proaste. Această rezistenţă rea provine de la faptul că s-a pierdut din zestrea de proteine a structurii osoase şi s-a împuţinat şi partea minerală, adică mineralele nu se mai depun în os. Osteoporoza e de două feluri: aşa-zisa osteoporoză idiopatică, ce apare prin trecerea anilor, şi osteoporoza secundară provenită din alte boli (reumatisme, lupus, afecţiuni endocrine etc.).

Osteoporoza idiopatică este de tip I, apărând după menopauză, între 50 şi 75 de ani, şi de tip II, peste vârsta de 75 de ani. După menopauză, apare un deficit de estrogen, acei hormoni feminini, şi pierderea de substanţă osoasă se accelerează sau este mai lentă, în funcţie de persoana respectivă. În osteoporoza peste 75 de ani, de bătrâneţe, are loc şi o pierdere de os, dar şi o neformare de os. Nu se mai nasc celule osoase noi.

Pe suprafaţa pământului, suferă de osteoporoză aproximativ două sute de milioane de femei. Din cauza osteoporozei, mai întâi apar fracturile şi tasările de vertebră şi mai târziu, după menopauză, apar fracturile de col femural, adică de cap al femurului la şold şi fracturile de antebraţ.

EXAMENUL DEXA
Boala trebuie diagnosticată şi trebuie făcută şi o profilaxie, deci o prevenire. După menopauză, femeile trebuie să-şi facă un test de osteoporoză. Testul de osteoporoză este corect numai prin examenul DEXA, care este o absorbţie duală cu raze X. Testul DEXA e singura metodă de diagnosticare a osteoporozei. Testul cu ultrasunete pe călcâi nu precizează diagnosticul osteoporozei. Testul DEXA se măsoară la coloana lombară şi la şold.

Există tratamente foarte eficiente în cazul osteoporozei. Care sunt factorii de risc care măresc posibilitatea de osteoporoză? În primul rând, să fi existat la mamă fracturi din cauza osteoporozei. Dar riscul de osteoporoză creşte şi din pricina fumatului şi când omul ia medicamente cortizonice antiinflamatorii. Şi bolile reumatice inflamatorii ca poliartrita reumatoidă constituie un factor de risc. Când un om a făcut o fractură din osteoporoză, riscul de a urma şi o altă fractură este mai mare. Mai ales se întâmplă fracturi la vertebre la femeile care sunt cocoşate din cifoză sau au tasări ale coloanei vertebrale.




ALIMENTAŢIA
Tratamentul este urmat după un an de un test de osteoporoză făcut pe acelaşi aparat, pentru a vedea dacă în urma terapiei a crescut densitatea minerală a oaselor. Dacă în urma tratamentul s-a menţinut densitatea osoasă, şi acesta este un lucru pozitiv, căci s-a stabilizat osul şi n-a mai pierdut masă osoasă. Terapia în osteoporoză se face în primul rând prin aport de calciu cu vitamina D, ceea ce constituie şi o profilaxie.

Dar în măsurile de terapie se încadrează şi lăsatul de fumat, dar şi mers mai mult pe jos. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată: cu lactate, cu pâine neagră etc. Doza de calciu zilnic trebuie să fie de 1.000 mg. Dacă omul are în alimentaţie lactate pentru profilaxie e suficient. Dar când s-a instalat osteoporoza, tratamentul trebuie să îndeplinească doza zilnică de un gram de calciu. Calciul trebuie să fie însoţit de vitamina D. Trebuie să se ia suplimente cu vitamina D în valoare de 800 de unităţi în tratamentul osteoporozei şi de 400 de unităţi de vitamină D când se face profilaxia osteoporozei.

MEDICAŢIE
Iată şi unele medicamente recomandate osteoporozei. Unele medicamente din familia bifosfonaţilor împiedică pierderea osoasă. Alte medicamente ajută la formarea de os. Şi aceste medicamente sunt variante de hormoni paratiroidieni. Au apărut şi medicamente cu efect dublu. Ele ajută şi la formare de os, şi la frânarea de sărăcire în subtanţă osoasă. După menopauză, se poate aplica şi terapia cu estrogeni din cutie, deci cu hormoni feminini de substituţie.

Terapia cu estrogeni, după menopauză, are un efect foarte bun pe os, dar apar efecte secundare în bolile cardiovasculare, pe vase şi sunt mărite riscurile de cancer de sân.

Oricum, dacă se face terapie cu estrogeni de substituţie, femeia trebuie să fie atent evaluată medical şi să fie sub observaţie. La bărbaţi, osteoporoza are trei cauze: deficit de hormon masculin testosteron, alcoolism şi practicarea unor terapii cu cortizon în bolile inflamatorii.

BAU-BAU
Se întâmplă unele scene de-a dreptul greu de acceptat. Şi anume: când s-au mai adunat ceva ani, omul alunecă şi pică în sufragerie pe covorul moale şi cu toate astea suferă o fractură importantă dintr-o căzătură banală. Sau buna gospodină, trecută de 50 de ani, se duce să scoată din borcan murături, ridică borcanul şi, deodată, este fulgerată de o durere ascuţită în spate. Iar controlul medical arată că i s-a fisurat sau chiar fracturat o vertebră de la ridicarea unui "mizilic".

De vină este osteoporoza, ajunsă un fel de bau-bau. În realitate, fracturile oaselor sau vertebrelor dau ca vinovată osteoporoza. Oamenii s-au speriat de această boală, deşi a intervenit o oarecare exagerare în privinţa ei.

×