x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Otrava din pasta de dinţi

Otrava din pasta de dinţi

de Steluta Indrei    |    01 Aug 2007   •   00:00
Otrava din pasta de dinţi

Paste de dinţi contaminate cu bacterii sau care conţin o substanţă toxică. Astfel de produse, distribuite gratuit in hoteluri şi avioane sau văndute la colţ de stradă, ne pun in pericol sănătatea.

Paste de dinţi contaminate cu bacterii sau care conţin o substanţă toxică. Astfel de produse, distribuite gratuit in hoteluri şi avioane sau văndute la colţ de stradă, ne pun in pericol sănătatea.

Autorităţile sanitare europene şi americane atenţionează asupra pastelor de dinţi care conţin dietilenglicol sau care sunt contaminate cu enterobacterii. Acestea sunt distribuite gratuit de lanţuri hoteliere din diferite ţări, companii aeriene sau sunt văndute in afara centrelor obişnuite de distribuţie (farmacii, supermarketuri). Pastele de dinţi periculoase au fost descoperite de autorităţile sanitare din Spania, Franţa, Marea Britanie, Canada, Statele Unite.

"Pastele de dinţi improprii utilizării provin din China sau Africa de Sud. Aceste produse contrafăcute pun in pericol sănătatea consumatorilor", a subliniat Agenţia franceză pentru siguranţa medicamentelor şi alimentelor, intr-un comunicat de presă.

RISCURI. Dietilenglicolul este o substanţă toxică, mai exact un solvent, utilizat de obicei in produsele antigel. In cazul pastelor de dinţi chinezeşti, această substanţă este folosită ca agent de ingroşare pentru a inlocui glicerina, precizează autorităţile franceze. Dacă pasta de dinţi cu dietilenglicol nu este inghiţită, riscul este minim. Dar medicii avertizează asupra posibilităţii inghiţirii accidentale a pastei de dinţi de către copii sau persoane in vărstă. Substanţa devine toxică şi chiar letală dacă este ingerată intr-o cantitate mai mare de 0,014 miligrame. In afara substanţei chimice pe care o conţin, pastele de dinţi chinezeşti s-au dovedit a fi contaminate cu bacterii, nocive mai ales pentru copii şi persoane cu imunitate scăzută.

Autorităţile sanitare europene şi americane recomandă consumatorilor să evite pastele de dinţi fabricate in afara Uniunii Europene, cele care sunt etichetate cu greşeli de ortografie (in funcţie de limba ţării in care sunt comecializate), intălnite de obicei in cazul produselor contrafăcute.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dinţi