x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oxigenul şi erecţia

Oxigenul şi erecţia

de Magda Marincovici    |    25 Oct 2008   •   00:00

Bărbaţii care suferă de apnee în somn ar putea avea tulburări de erecţie. Cauza: lipsa de oxigen. Studiile arată că 40% dintre bărbaţii de peste 40 de ani au probleme de erecţie, ajungându-se la aproximativ 70% în cazul celor de peste 70 de ani.

Ai probleme de erecţie? Pot fi şi de la pauzele de respiraţie în timpul somnului
Foto: stockexpert.com
Cercetătorii de la Universitatea Louisville din Statele Unite au provocat o apnee artificială timp de o săptămână câtorva cobai. Ei au ajuns la concluzia că lipsa de oxigen cauzată de pauzele în respiraţie determină reducerea la jumătate a numărului erecţiilor înregistrate în mod obişnuit la masculii rozători.

Sindromul de apnee în somn (SAS) se defineşte ca întreruperea repetată a respiraţiei în timpul somnului. La început aceste opriri sunt de câteva secunde. Dacă nu este tratată cauza, persoana respectivă poate fi privată de o oxigenare corespunzătoare un minut, şi chiar mai multe. Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), spune că tulburările de erecţie pot avea cauze psihologice, la tineri, şi boli, stil de viaţă dezechilibrat, la adulţi. Disfuncţiile de erecţie pot fi provocate de diabet, obezitate, boli cardiovasculare, hepatită, insuficienţă hormonală, unele terapii. În opinia specialistului nostru, prof. dr Nicolae Calomfirescu, erecţia este un reper al sănătăţii bărbatului.

La lista afecţiunilor care se ascund în spatele disfuncţiei erectile, trebuie adăugat şi SAS. Pentru a înţelege modul cum condiţionează SAS asupra virilităţii trebuie să ştim că buna funcţionare a celulelor, a ţesuturilor, a organelor este influenţată de oxigenarea lor corespunzătoare. Astfel, privarea de oxigen se repercutează şi asupra penisului. Or, prin definiţie SAS este o lipsă de oxigen din timpul nopţii, dar şi o cauză a reducerii nivelului de testosteron. De aici şi până la tulburările de erecţie nu mai este decât un pas. Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu spune că, “în primă instanţă, bărbatul cu disfuncţie erectilă ar trebui sa consulte medicul generalist. Medicii generalişti diferă în funcţie de serviciile pe care le pot oferi bărbaţilor cu disfuncţii erectile. Sunt medici care oferă o gamă completă de tratamente. Dacă problema nu este rezolvată, este rezonabil ca bărbatul să consulte un specialist”.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă