x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pacostea constipaţiei

Pacostea constipaţiei

de Florin Condurateanu    |    12 Iul 2009   •   00:00
Pacostea constipaţiei

Mare pacoste pe capul omului modern este constipaţia. Auzi o grămadă de oameni care se sperie când deschid uşa toaletei, pentru că mersul lor la closet se soldează cu zero rezultat, rămânând doar chinul opintelilor, sân­gerărilor din hemoroizi şi usturimi.




5037-96748-492.jpgOmul modern devine constipat prin adunarea multor factori, de care se face vinovat chiar el. Astfel, omul modern mănâncă haotic, fără să respecte programul meselor, şi-şi pune în farfurie tot felul de alimente care doar rău îi fac tranzitului intestinal. Mănâncă prea multă carne, mănâncă prea multe uscături, prea multe alimente concentrate, prea multe chips-uri şi uită să bea apă. La toate acestea se adaugă sedentarismul, care-l face pe om să se urce în maşină şi până la colţul străzii pentru a-şi cumpăra pâinea albă, greşit considerată simbol al bunăstării, când franzela e dinamită pentru organism.

Când se duce la medic, văitându-se de constipaţie, şi pleacă de la el cu o serie de recomandări privind schimbarea hranei şi a stilului de viaţă, dar fără ditamai reţeta cu medicamente, omul bombăne că nu i-a dat atenţie. Gravă eroare! Pentru că lupta contra constipaţiei se face prin regimul alimentar. Un om cu dificultăţi la closet trebuie să mănânce cât mai multe legume şi fructe bogate în fibre nedigerabile.

Aceste fibre, care nu intră în digestie, constituie un balast în intestinul gros, împingând materiile fecale. Campioană în a uşura tranzitul intestinal este varza. Dar un om constipat e bine să mănânce zilnic şi tărâţe. Dimineaţa să mănânce tărâţe amestecate cu lapte, cu iaurt şi în felul acesta îşi rezolvă lipsa scaunului. Este complet greşit ca omul constipat să apeleze zilnic la purgative. Se ajunge la dependenţa de purgative şi la iritarea intestinală. Chiar şi cruşinul nu trebuie să ajungă o obişnuinţă, pentru că şi el dă dependenţă şi iritare a colonului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă