x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paste de dinţi toxice

Paste de dinţi toxice

de Steluta Indrei    |    08 Aug 2007   •   00:00
Paste de dinţi toxice

Două mărci de paste de dinţi chinezeşti au fost retrase de pe piaţă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Cauza: o substanţă toxică vinovată de grave disfuncţii renale, hepatice sau ale sistemului nervos.



Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a retras de pe piaţă două mărci de paste de dinţi chinezeşti, care conţin o substanţă toxică. Cele două mărci de paste de dinţi pot produce grave disfuncţii renale, hepatice şi ale sistemului nervos central.


Maxam Triple Action şi Spearmint Tri Leaf Travel Pack sunt două paste de dinţi periculoase atăt pentru copii, căt şi pentru adulţi, din cauza conţinutului ridicat de dietilen glycol. Acesta este un solvent utilizat in mod normal in produsele antigel. In urma controalelor efectuate in ţară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a identificat aceste paste de dinţi in Bucureşti şi in judeţele Ilfov şi Dămboviţa.


ANALIZE. "ANPC a dispus prelevarea de probe din şase sortimente de paste de dinţi din gama Maxam şi Spearmint, produse in China. In urma analizelor efectuate in Laboratoarele LAREX Bucureşti s-a constatat că Maxam Triple Action (135 g) conţine o concentraţie de 9% dietilen glycol, iar Spearmint Tri Leaf Travel Pack (25 ml) - o concentraţie de 5,4% dietilen glycol. După aflarea rezultatelor, ANPC a solicitat un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii. Astfel, Inspecţia Sanitară de Stat ne-a comunicat rezultatul studiilor de evaluare a riscului pentru sănătatea umană a dietilen glycolului conţinut in pastele de dinţi analizate. Maxam Triple Action prezintă un risc crescut de patologie atăt pentru copii, căt şi pentru adulţi. Spearmint Tri Leaf Travel Pack prezintă un risc crescut cănd este utilizată de copii şi un risc acceptabil cănd este utilizată de adulţi sănătoşi, fără disfuncţii renale, hepatice sau ale sistemului nervos central", a anunţat intr-o conferinţă de presă Dan Vlaicu, preşedintele ANPC.


Inspectorii ANPC au identificat sediul importatorului acestor paste de dinţi chinezeşti şi au dispus măsurile legale. Astfel, in cazul pastei Maxam Triple Action s-a hotărăt retragerea definitivă de la comercializare şi distrugerea produselor din lotul respectiv. Pasta de dinţi Spearmint Tri Leaf Travel Pack a fost oprită temporar de la comercializare pănă la refacerea inscripţionării cu precauţiuni speciale la utilizare de genul "a nu se folosi de către copii" şi "nu se recomandă folosirea produsului de către adulţi cu disfuncţie renală, hepatică sau a sistemului nervos central". Secretarul de stat Dan Vlaicu a precizat că pastele de dinţi Maxam şi Spearmint se comercializează in pieţe, magazine mici şi zone unde se vănd produse din China.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dinţi paste