x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Peretele strămb din nas

Peretele strămb din nas

de Florin Condurateanu    |    30 Iul 2007   •   00:00

In anul 1994 juca foarte bine fotbal la Craiova Gabi Popescu, motiv pentru care antrenorul Naţionalei, Iordănescu, l-a convocat in lotul tricolorilor pentru Campionatul Mondial din America. Numai că, surpriză, Gabi Popescu n-a venit la lot, motivănd că s-a operat la nas. Fără să ştie realitatea, spectatorii

In anul 1994 juca foarte bine fotbal la Craiova Gabi Popescu, motiv pentru care antrenorul Naţionalei, Iordănescu, l-a convocat in lotul tricolorilor pentru Campionatul Mondial din America. Numai că, surpriză, Gabi Popescu n-a venit la lot, motivănd că s-a operat la nas. Fără să ştie realitatea, spectatorii l-au boscorodit:

"Ce figură şi ăsta, să refuze Naţionala, doar ca să-şi facă operaţie de infrumuseţare a nasului!". In realitate, nici vorbă ca Gabi Popescu să vrea să-şi remodeleze nasul după modelul lui Brad Pitt. El pur şi simplu se opera de deviaţie de sept, fiindcă nu respira cum trebuie şi la efort răsuflarea lui era găfăială. Conferenţiarul doctor Codruţ Sarafoleanu - şeful clinicii ORL de la Spitalul Sf. Maria - explică ce inseamnă deviaţia de sept. Nasul este despărţit in două nări de un fel de zid numit sept, nişte cartilaje şi porţiuni osoase. Dacă acest perete despărţitor este strămb, respiraţia se face cu dificultate, aşa că omul e silit să respire pe gură. Pentru a redobăndi o răsuflare bună, septul strămb trebuie reconstruit ca să fie un perete drept. Şi asta se poate face numai printr-o intervenţie chirurgicală. Degeaba se sperie unii oameni că li se sparge peretele dintre nări cu ciocanul şi dalta, pentru că totul se face sub anestezie generală.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă