x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei PERFORMANŢĂ/Stetoscopul cu şase microfoane

PERFORMANŢĂ/Stetoscopul cu şase microfoane

de Oana Antonescu    |    08 Ian 2009   •   00:00
PERFORMANŢĂ/Stetoscopul cu şase microfoane

Un stetoscop ultrafin, cu şase microfoane ar putea înlocui în curând stetoscoapele clasice din cabinetele medicale, cu un singur microfon. Bolile cardiace ar putea fi depistate mult mai eficient cu noua tehnologie.

Medicina a făcut progrese uriaşe în tratamentul bolilor cardiace în ultimele decenii. Lipseşte, însă, un diagnostic precoce al acestor afecţiuni, ca dovadă că există în continuare un număr mare de decese subite din cauza acestor boli. În Irlanda, de exemplu, doi tineri sub vârsta de 35 de ani mor săptămânal din cauza unor probleme cardiace care au trecut neobservate la controalele de rutină. Specialiştii Universităţii din Dublin au reuşit să creeze un stetoscop mai sensibil decât cel utilizat astăzi în spitale şi care poate detecta o varietate mai mare de sunete cardiace. Dacă va ajunge în cabinetele medicale, noul stetoscop va permite diagnosticul mai rapid şi mai eficient al bolilor cardiace.

TEHNOLOGIA FBI
Coordonatorul echipei de cercetători, dr Scott Rikard, este expert în matematică aplicată şi inginerie electrică şi a creat pentru FBI un dispozitiv de ascultare care permite separarea şi localizarea vocii unei persoane într-o încăpere aglomerată. Specialistul a folosit două microfoane la distanţe mici unul de celălalt. “Dacă într-o încăpere vorbesc 10 persoane, poţi depista ce spune fiecare şi când”, a explicat pentru BBC dr Rikard. Dar diagnosticul bolilor cardiace prin simpla ascultare a inimii nu este atât de uşor. Numărul şi complexitatea sunetelor care vin de la inimă face dificilă determinarea cauzei şi depistarea unei probleme cardiace, spune dr Scott Rikard. Împreună cu echipa sa, specialistul a creat un stetoscop “super stereo” în care au fost integrate şase microfoane rotunde, de dimensiunea unei monede mici. Stetoscopul clasic conţine un singur microfon. Cele şase microfoane sunt conectate la un computer ce prelucrează şi redă sunetele cu o mai mare acurateţe. Cu noul instrument medical pot fi detectate sunete cardiace ascunse, imposibil de identificat cu tehnologia existentă în prezent. “Cu toţii sperăm ca zgomotele inimii noastre să sune ca Mozart, dar din păcate uneori sună ca Metallica. Detectorul creat de noi poate face diferenţa dintre Mozart şi Metallica. Acest lucru poate părea uşor, dar nu este”, spune dr Rikard. 

TESTE CLINICE
Stetoscopul este utilizat în prezent de o echipă de cardiologi ai Spitalului St. Vincent, din Dublin. Dacă rezultatele testelor clinice vor fi favorabile, stetoscopul ar putea ajunge în cabinetele tuturor medicilor. “Dacă mergi la un cabinet medical pentru o răceală, doctorul ar trebui să îţi asculte inima şi să îţi diagnosticheze o multitudine de robleme cardiace, de la boli coronariene până la defecte congenitale, care acum pot trece neobservate. O dată ce au fost diagnosticate, multe dintre aceste afecţiuni pot fi tratate şi calitatea vieţii pacienţilor poate fi îmbunătăţită”, este de părere dr Scott Rikard.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cardiac