x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Peste 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt graşi

Peste 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt graşi

de Steluta Indrei    |    05 Apr 2011   •   18:34
Peste 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt graşi
Sursa foto: /Thinkstock

159868-thinkstock-dv1356097.jpgObezitatea a atins proporţiile unei epidemii la nivel mondial. Organi­zaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) es­timează într-un raport recent că 1,5 miliarde de adulţi şi 43 de mi­lioane de copii sub 5 ani sunt afectaţi de obezitate şi supraponderabilitate. Experţii OMS susţin că, în prezent, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat faţă de 1980.

Potrivit OMS, epidemia de obe­zitate se răspândeşte rapid în rândul copiilor şi tinerilor din ţările aflate în curs de dezvoltare. Considerată în trecut o problemă specifică ţărilor avansate din punct de vedere economic, în prezent, obezitatea creşte în mod spectaculos în ţările aflate în curs de dezvoltare, mai ales în me­diul urban. Astfel, peste 35 de mi­­lioane de copii cu greutate excesivă trăiesc în ţări în curs de dezvoltare şi 8 milioane în ţări dezvoltate. Această situaţie este pusă pe seama alimentaţiei nesănătoase a populaţiei din ţările aflate în tranziţie şi pe lipsa măsurilor venite din partea auto­rităţilor pentru prevenirea obezităţii. Din această cauză s-a ajuns ca obe­zi­tatea să facă mai multe victime decât subponderalitatea şi malnutriţia.

Excesul ponderal este al cincilea factor de risc în ceea ce priveşte mortalitatea la nivel mondial. Cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an din cauza bolilor asociate obezităţii. Astfel, obezitatea este incriminată în 44% dintre decesele survenite prin diabet, în 23% dintre decesele survenite prin boli de inimă şi în 7%-41% dintre decesele provocate de diferite forme de cancer.

Principala cauză a obezităţii este dezechilibrul energetic între caloriile acumulate şi cele consumate. Experţii OMS au constatat că, la nivel mondial, se înregistrează un consum mai mare de alimente rafinate bogate în calorii, grăsimi şi zaharuri, dar sărace în vitamine şi minerale, care sunt mai ieftine decât alimentele sănătoase. De asemenea se constată tendinţa populaţiei spre sedentarism o dată cu apariţia a numeroase profesii statice, dezvoltarea urbanizării şi a mijloacelor de transport.

Care sunt consecinţele? Persoanele supraponderale sau obeze prezintă următoarele riscuri: boli cardiovasculare (în principal infarcte şi accidente vasculare cerebrale), diabet, boli ale articulaţiilor (artroză), unele forme de cancer (de en­dometru, de sân sau de colon). În cazul copiilor, obezitatea este asociată cu un risc crescut de moarte prematură şi de invaliditate. Dar în afara acestor consecinţe pe termen lung, obezitatea le cauzează copiilor pro­bleme pe care le resimt de la vârste mici: dificultăţi respiratorii, risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, rezistenţă la insulină (semn precursor al diabetului) şi tulburări psihologice legate de aspectul fizic (complexe de inferioritate, izolare, depresie).

Vestea bună este că obezitatea poate fi prevenită. În acest scop, OMS a elaborat „Planul de acţiune 2008-2013 pentru strategia mondială privind alimentaţia, exerciţiul fizic şi sănătatea”. Conform planului, autorităţile din statele membre OMS trebuie să susţină populaţia pentru a consuma alimente sănătoase, fructe şi legume, a practica exerciţii fizice, să promoveze aceste măsuri în şcoli şi să determine industria alimentară să producă alimente sănătoase la preţuri accesibile.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei