x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pielea, cartea ta de vizita

Pielea, cartea ta de vizita

00 0000   •   00:00

Ne acopera corpul din cap pana-n picioare. Ne protejeaza de frig, de vant, de ploi mai bine decat un scut. Este elastica si se reinnoieste in fiecare zi. La fel ca ficatul sau plamanii, pielea este un organ. Si nu unul oarecare, ci chiar cel mai mare organ al omului.

Ne acopera corpul din cap pana-n picioare. Ne protejeaza de frig, de vant, de ploi mai bine decat un scut. Este elastica si se reinnoieste in fiecare zi. La fel ca ficatul sau plamanii, pielea este un organ. Si nu unul oarecare, ci chiar cel mai mare organ al omului.

In cazul unui adult, pielea reprezinta in jur de 16% din greutatea corpului si are o suprafata de 1,7-1,8 metri patrati. Mult... putin... Cert este ca pielea joaca un rol important in anatomia umana si, cu toate acestea, rareori i se acorda importanta cuvenita.

Cel mai mare organ al omului. Structura sa este complexa. Cele trei straturi ale pielii (epiderm, derm si hipoderm) impiedica un contact direct al mediului nostru intern cu substante toxice, iritante. Efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete sunt si ele atenuate de cele trei straturi ale pielii. Mai exact, pigmentul melanic, produs de celule numite melanocite, este cel care ne apara de razele soarelui.

Daca am indeparta aceasta patura care ne acopera corpul, am distruge echilibrul mediului intern. Pielea, indeosebi stratul cornos al acesteia, limiteaza pierderile de apa si de electroliti ale organismului. Mai mult, acest organ are un rol deosebit de important in mentinerea temperaturii interne a organismului. Cand temperatura mediului extern este scazuta, vasele de sange din structura pielii se contracta pentru a limita pierderile de caldura ale mediului nostru intern. Cand temperatura de afara este crescuta, vasele se dilata si elimina astfel caldura. Glandele sudoripare de la nivelul pielii ajuta si ele la evacuarea excesului de caldura.

Sa nu uitam ca pielea este un imens organ de simt datorita numerosilor receptori pentru sensibilitatea tactila, termica si dureroasa, aflati la suprafata acestui organ. Sub efectul factorilor excitanti, acesti receptori transmit impulsurile nervoase catre creier. De aici vor pleca diferite comenzi catre mushi. Spre exemplu, daca am atins un obiect fierbinte, creierul va comanda musculaturii sa retraga mana de la sursa de caldura.

Prevenirea imbatranirii. Imbatranirea pielii este un proces care nu poate fi oprit, dar exista multe solutii moderne cu ajutorul carora putem intarzia aparitia semnelor pe care anii le lasa pe chipul nostru. Insa inainte de a afla care sunt acele metode, sa vedem mai intai de ce imbatraneste pielea.

Pe masura ce inaintam in varsta, producerea de celule noi incepe sa scada, pielea nu se mai regenereaza, multe dintre componentele ei, cum ar fi colagenul si elastinul, incep sa se subrezeasca. Consecintele: pielea devine uscata, isi pierde elasticitatea, se rideaza si se lasa. Aparitia acestor efecte nedorite depinde de factori interni, precum mostenirea genetica, dar si de factori externi: deshidratarea, alimentatia nesanatoasa, fumatul, poluarea aerului, incruntatul, lipsa somnului, expunerea neprotejata la raze ultraviolete sau la frig. Ei bine, evitarea acestor factori pe care noi insine ii putem controla joaca un rol important in prevenirea procesului de imbatranire precoce a pielii. Daca pe parcursul vietii ne-am stradui sa mancam mai multe fructe si legume, sa bem cel putin doi litri de lichide zilnic, sa nu ne atingem de tigara, sa ne relaxam, sa ne odihnim, sa nu stam ore in sir la soare, cu siguranta vom avea sanse de a imbatrani frumos.

Ingrijirea zilnica a pielii este o conditie esentiala pentru prevenirea imbatranirii. Curatarea, demachierea si hidratarea pielii sunt trei pasi pe care trebuie sa-i respectam in fiecare dimineata si seara. Ne vom spala cu apa calduta (nu fierbinte) si nu vom folosi sapun, ci un produs special pentru curatarea tenului. Cand ne demachiem este bine sa acordam atentie zonei din jurul ochilor, deoarece este foarte sensibila, aici apar mai multe riduri decat in alte zone.

Intinerirea chipului. Ridurile, celulita, alunitele, cutele formate de pielea lasata... sunt cosmarul multor femei. Noroc cu chirurgia estetica! In prezent avem posibilitatea sa ne remodelam corpul, sa ne intindem pielea, sa eliminam ridurile si petele inestetice de pe piele. Dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2, prezinta interventiile pentru corectarea imperfectiunilor pielii. Sa incepem cu ridurile. Cele mai vi-zibile rezultate se obtin prin tratamentul injectabil al ridurilor. Injectandu-se sub piele diverse substante – toxina botulinica, acid hialuronic, colagen, grasime proprie – ridurile se umplu si se ridica la nivelul tegumentului inconjurator. Aceste interventii de tratare a ridurilor se realizeaza cu ace extrem de fine, sub anestezie locala si nu necesita spitalizare.

O alta interventie care intinereste chipul este liftingul facial. Aceasta operatie "ridica si intinde" pielea lasata de la nivelul fetei si al gatului, atenuand totodata si ridurile. Liftingul facial se adreseaza femeilor dupa 40 de ani. Fiind o operatie destul de complexa, care dureaza una-doua ore, liftingul facial se realizeaza sub anestezie generala si necesita una-doua zile de spitalizare postoperatorie.

Alunitele inestetice pot fi sursa de nemultumire si complexe pentru multi. Si in cazul acestora, chirurgia plastica ofera solutii. Ba, mai mult, se impune scoaterea chirurgicala a alunitelor care evolueaza spre cancer. Este complet gresita ideea, adesea intalnita in randul populatiei, ca nu e bine sa umbli la alunite, ca nu e bine sa fie operate. Alunitele benigne (necanceroase) se opereaza clasic – cu bisturiul sau cu laser. In schimb, cele maligne (canceroase) se opereaza numai cu bisturiul.
ARGILA
Ten uscat, cu riduri fine... Solutia? Din cand in cand, o masca in care adaugam argila. Aceasta da stralucire pielii si revigoreaza tenul. Pentru a inlatura urmele oboselii de pe ten, argila este combinata cu suc de castravete sau cu orice alt suc de legume sau fructe. Argila reda fermitatea tenului si intareste musculatura fetei. O masca din argila, ulei de masline si galbenus de ou asigura hidratarea de care are nevoie tenul uscat din cauza frigului si contribuie la refacerea peliculei protectoare de la suprafata pielii. Cel mai frecvent insa, argila cu miere si propolis este folosita pentru ingrijirea tenului seboreic, deoarece are capacitatea de a absorbi rapid excesul de sebum si de a reda stralucirea pielii.
TEI SAU ALOE
Compresele cu infuzie concentrata din flori de tei (o lingura de flori la o cana cu apa) ne ajuta sa ne revigoram tenul dupa o zi obositoare. De asemenea, infuzia calduta din flori de tei poate fi folosita pentru demachiere, datorita proprietatilor sale hidratante si emoliente. Proprietati similare are sucul de aloe, potrivit pentru orice tip de piele. Sucul de aloe amestecat cu suc de lamaie improspateaza tenul si previne formarea ridurilor. Din aloe, lanolina, ulei de masline si ulei de ricin putem pregati o masca hidratanta pentru tenul cu tendinta de imbatranire. Pentru acest tip de ten, specialistii recomanda de asemenea o crema – scumpa, dar eficienta – pe baza de gel de aloe si caviar.
PRODUSE APICOLE
Propolisul, polenul, mierea sau ceara de albine nu au voie sa lipseasca din trusa de frumusete a nici unei femei. Produsele apicole au proprietati emoliente, hidratante, tonice si antiiritante. "Efectul imediat al acestor masti este hidratarea. Rezultatele se observa mai rapid asupra tenului uscat. In momentul in care ne-am aplicat pe fata sau pe corp o masca sau o crema care contine miere simtim cum pielea se inmoaie", arata dr. biochim. Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura. Mastile cu polen sau laptisor de matca redau elasticitatea pielii, au actiune revitalizanta. Pentru tonifierea pielii de pe corp este potrivita o masca dintr-un amestec de miere, tinctura de propolis si iaurt.
INVINGE CELULITA!
Celulita este un dusman perfid, care nu se da batut cu una, cu doua. Este necesara asocierea metodelor blande cu cele radicale pentru a scapa de pielea cu aspect de coaja de portocala. Masajul cu produse cosmetice de ultima ora se dovedeste foarte eficient datorita substantelor puternice din cremele respective. Tratamentele locale stimuleaza drenajul limfatic (pentru eliminarea retentiei de lichide) si actioneaza asupra celulelor grase (pentru topirea tesutului adipos). La saloanele de infrumusetare avem la dispozitie o multime de tratamente contra celulitei: electrostimularea, impachetarile cu alge, namol sau diferite geluri. Daca optam pentru o metoda radicala impotriva celulitei, putem apela la lipoaspiratie. Prin aceasta interventie chirurgicala se aspira cu ajutorul unor aparate speciale depozitele de grasime situate in anumite zone ale corpului. Astfel se reduce numarul celulelor grase si se remodeleaza silueta. Celulele grase absorbite din regiunile respective nu se vor mai inmulti. Indiferent de solutia aleasa, nu trebuie sa uitam un lucru esential: rezultatele se mentin numai prin respectarea unui stil de viata sanatos, care sa includa alimentatia echilibrata si activitatea fizica.
.
STRUGURI
Unul dintre cele mai bune ingrediente ale cremelor impotriva imbatranirii precoce a pielii sunt strugurii, care au proprietati hidratante si tonifiante. Cremele pe baza de extract de struguri stimuleaza refacerea celulara, descongestioneaza tesuturile, iar in cazul tenurilor imbatranite si obosite au efect de reimprospatare. In sezonul strugurilor ne putem face acasa o masca pentru inviorarea tenului: strugurii fara samburi se aplica pe fata si in zona decolteului, iar dupa 20 de minute se indeparteaza cu apa rece. Vitaminele din struguri impiedica imbatranirea prematura provocata de razele ultraviolete.
×
Subiecte în articol: pielii pielea sanatatea noastra