x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei "Pilule" zilnice pentru autoimunizare

"Pilule" zilnice pentru autoimunizare

de Anca Aldea    |    21 Aug 2011   •   21:00
"Pilule" zilnice pentru autoimunizare

Cercetarile recente au aratat ca aceste carotenoide, alaturi de vitamina A, asigura stabilitatea genomi­ca. Numerosi pigmenti din plante in­ter­actioneaza cu genele noastre in mod protectiv, asigurandu-ne o sa­natate "beton".

Acesti antioxidanti naturali gasiti in fructele, legumele si ierburile de culoare rosie, oranj si verde inchis contribuie la protejarea celulelor de la degradarea cauzata de asa-zisii ra­di­cali liberi care, la randul lor, ne afecteaza negativ materialul gene­tic, ADN-ul. Daca organismul este incapabil sa repare aceasta "defectiune", in el va aparea o celula anormala sau o celula cancerigena, explica dr Nalini Chilkov, pentru publicatia online huffingtonpost.com. Dintre cele peste 600 de carotenoide cunoscute pana in prezent, aproximativ 50 sunt de­numite substante nutritive "pro-vitamina A", deoarece ele ofera organismului suplimentul necesar de vitamina A. De aceea, ele sunt recomandate pentru buna functionare a or­ga­nismului, dar si pentru mentinerea si cresterea imunitatii, deoarece ca­ro­tenoidele si vitamina A au capaci­ta­tea de a lupta cu virusii gripali si in­fectiosi, au abilitatea de a im­bu­na­tati functionarea celulelor din sange care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile si cancerul si contribuie la sanatatea tractului digestiv (gura, esofag, stomac, intestine), a tractului respirator (nas, sinusuri, trahee si pla­mani), precum si a pielii. Ele asigu­ra prima linie de defensiva impotriva bolilor infectioase date de bacte­rii, virusi si fungi.

Pentru a ajuta celulele sa comuni­ce intre ele – un proces natural intr-un corp sanatos – carotenoidele si vitamina A joaca un rol hotarator. Cand celulele se imbolnavesc, se opresc din crestere sau raman la stadiul de celule "primitive" ori atunci cand co­mu­nicarea dintre ele devine deficitara, in organism pot creste tumori can­ceroase. Cele doua elemente sunt recomandate si pentru rolul pe care il joaca in fertilitate si sistemul ova­rian, in sistemul osos, in apara­tul ve­derii.

In consecinta, specialistii ne sfa­tu­iesc sa consumam la fiecare masa intre doua si patru fructe, legume si ier­buri (inclusiv condimente) bogate in carotenoide. Oferta mamei naturi este cat se poate de generoasa – morcovi, spanac, broccoli, napi, sfecla man­gold, gogosari rosii si galbeni, ardei iute, verdeturi, sparanghel, do­vlecei verde inchis, cartofi dulci, rosii, lap­tuci rosii si verzi, busuioc, ore­ga­no, rozmarin, menta, tarhon, coriandru, salvie; piersici, caise, pepene galben, mango, guava, papaya, pepene rosu, grepfrut, curmale, tumeric, sofran, scortisoara, nasturei.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei