x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pilulele de prudenţă

Pilulele de prudenţă

de Florin Condurateanu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Evident că o masă sărbătorească, cu exces de calorii, doldora de carne grasă şi proteine plutind toate în alcool şi cu garnitură în surplus de dulciuri se constituie într-un cocteil Molotov, numa' bun să arunce în aer tubul digestiv. După un ospăţ zdravăn, cei care au deja unele boli digestive pot da de necazuri importante. Deteriorări în starea organismului apar chiar şi la oamenii sănătoşi care se ghiftuiesc de mâncare şi băutură.

Ce trebuie să ştie un om sănătos în privinţa unui meniu exagerat şi cum poate să-şi pregătească acest ospăţ de sărbători? Omul sănătos, după ce mănâncă vârtos, simte că digestia e grea. După masă are o senzaţie de balonare, de stomac plin şi se mişcă greoi. Sfincterul din partea de jos a esofagului, adică supapa inferioară, cedează la umplerea stomacului şi apar refluxuri pe contrasens prin esofag până în gură, cu arsuri şi râgâieli. Ce sfaturi se potrivesc pentru această situaţie de digestie grea?

Dacă omul ştie că a mai resimţit semnele neconfortabile de reflux, cu cinci-şase zile înainte de masa festivă trebuie să înghită nişte medicamente antisecretorii din familia Omeprazol (o tabletă zilnic, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun). Cei care după masă simt o digestie grea cu arsuri şi eructaţii trebuie să aibă în casă nişte medicamente prochinetice, de exemplu Metoclopramidă sau Domperiodon.

Înghiţirea unui comprimat cu o jumătate de oră înainte de masă permite o evacuare mai bună din stomac, mărind şi contracţiile vezicii biliare. În ajunul unor mese zdravene, oamenii trebuie să înghită şi medicamente antiacide sau Dicarbocalm pentru neutralizarea acidului clorhidric. Dacă apar simptome de colică biliară, cu durere puternică sub coasta dreaptă, omul trebuie să înghită şi nişte antispastice din clasa Scobutil sau Spasmomen. Dacă durerea e însoţită de vărsături şi febră, omul trebuie să meargă la spital.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă