x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plămânul cu girofar!

Plămânul cu girofar!

de Florin Condurateanu    |    09 Feb 2010   •   00:00
Plămânul cu girofar!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Sirena de alarmă şi clipirea îngrijorată a girofarului de pe "salvare" anunţă şi în materie de plămâni nereguli. Care sunt semnalele de îngrijorare pe care le trimite plămânul?



În primul rând, durerea în torace, mai nepericuloasa durere care se plimbă şi mai alarmanta durere ancorată într-un punct fix. Alt semnal de alarmă este adus de respiraţia grea cu lipsă de aer, numită dispnee.

Să vedem care mai sunt semnalele de avertizare din partea plămânilor. Revenim la durerea toracică. Important este să ştim de unde poate veni. Durerea în torace poate fi generată de multe boli: de pneumonii, de pleurezii, de pneumotorax, adică intrarea aerului între pleură şi plămân printr-un orificiu anormal.

Durerea în torace mai poate fi provocată şi de un cheag plecat, care blochează artera pulmonară. Dar durerea vine şi de la un cancer pulmonar în fază avansată. Când metastazele cancerului pulmonar ajung în oase, durerea are ecou în coloana vertebrală. Dureri de torace apar şi din pricina unor nevralgii intercostale, dar şi din cauza acelei boli virotice pe traseul unui nerv, cunoscută sub numele de zona zoster.

Dureri în piept apar şi din cardiopatia ischemică, din pericardită (inflamaţia pericardului). Dar şi dintr-o stare de anxietate, la oamenii sănătoşi.

ALTE SEMNE RELE
Picioarele se umflă din pricina insuficienţei inimii, a zonei drepte a cordului, ca o complicaţie a unor boli pulmonare. Insuficienţa pulmonară ca o complicaţie a unor boli pulmonare cronice duce la învineţirea (cianoza) degetelor mâinii. Cei cu cancer pulmonar au o complicaţie indirectă, tromboflebita la picioare.

Apariţia unor ganglioni umflaţi, ce se pipăie deasupra claviculelor, este un semn de cancer pulmonar. Expectoraţia produsă prin tuse este un semn al suferinţei plămânilor. Expectoraţia cu sânge este dată de tuberculoză, de cancer, de bronşectazii, adică de acea boală care duce la dilatarea bronhiilor unde băltesc secreţii. Dar saliva cu sânge, ca expectoraţie, este generată şi de hipertensiune, dar şi de unele boli care duc la comunicaţii anormale între vasele din plămâni.

×
Subiecte în articol: medicina de maine