x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Polipii cervicali, risc de infertilitate

Polipii cervicali, risc de infertilitate

de Oana Antonescu    |    30 Iun 2009   •   00:00
Polipii cervicali, risc de infertilitate
Sursa foto: /STOCKEXPERT

De cele mai multe ori, polipii cervicali sunt descoperiţi întâmplător la examenele ginecologice. Doar în cazuri rare dau simptome, precum sângerările anormale între menstruaţii, după spălările intravaginale sau după contact sexual. Aceste sângerări sunt mai uşoare sau mai abundente, în funcţie de cât de agresat a fost polipul. Dacă se inflamează şi se infectează, polipii cervicali provoacă secreţii vaginale.



"Polipii cervicali sunt excrescenţe (tumorete) unice sau multiple, mici, dar care cresc în timp de la câţiva milimetri la 2-3 centimetri. Ei pot fi unici sau multipli, cu două localizări: fie în interiorul cervixului (endocervicali), fie în afara acestuia (exocervicali, mai frecvenţi decât cei endocervicali)", explică dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Polipii situaţi în afara colului uterin sunt uşor de depistat în cadrul unei consultaţii ginecologice obişnuite, pe când cei endocervicali nu pot fi diagnosticaţi decât prin histeroscopie, investigaţia care se foloseşte de un tub dotat cu un sistem optic. Deseori, ei sunt descoperiţi în cadrul investigaţiilor menite să depisteze cauza infertilităţii feminine.

Polipii endocervicali sunt asimptomatici până cresc în dimensiuni. Dacă ajung să blocheze colul uterin, polipii fac dificilă fertilizarea ovulului, provocând astfel infertilitate. Ei pot, de asemenea, să blocheze fluxul menstrual.

Îndepărtarea polipilor este necesară, fiindcă în 1% dintre cazuri se malignizează. Cei exocervicali se îndepărtează în cadrul consultaţiei ginecologice, prin răsucirea lor cu pensa, iar procedura nu este dureroasă. Cei din interiorul cervixului se îndepărtează histeroscopic. Majoritatea polipilor sunt benigni, dar se recomandă totuşi biopsia, din cauza riscului de malignizare.

CAUZE DE APARIŢIE
Polipii cervicali apar de obicei în perioada activă sexual, după mai multe naşteri, dar şi la menopauză. Ei pot fi consecinţa unui exces de hormoni estrogeni sau pot fi rezultatul unor infecţii şi inflamaţii cronice (prelungite). Sarcina, care provoacă o congestie a colului uterin, poate fi o altă cauză de apariţie a polipilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii