x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Poluarea ucide în fiecare an 2 milioane de oameni

Poluarea ucide în fiecare an 2 milioane de oameni

de Steluta Indrei    |    10 Oct 2011   •   21:00
Poluarea ucide în fiecare an 2 milioane de oameni

Cancer de plamani. Astm. Infectii ale cailor respiratorii. Cardiopatii. Sunt boli provocate de minuscule particule de poluare care ajung in plamani si apoi in circulatia sangelui. Din cauza acestor boli cauzate de inhalarea microparticu-lelor poluante mor in fiecare an peste 2 milioane de oameni in lume. Aceasta este concluzia unui studiu fara precedent realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 1.100 de orase (capitale si localitati de peste 100.000 de locuitori) din 91 de tari.

Microparticule
Potrivit celui mai amplu raport OMS privind calitatea aerului, 'poluarea atmosferica atinge niveluri periculoase pentru sanatate in numeroase orase'. OMS estimeaza ca peste 2 mi­lioane de oameni mor din cauza inhalarii microparticulelor poluante prezente atat in aerul din exterior, cat si din interiorul locuintelor. Particulele fine, egale sau mai mari de 10 micrometri, patrund adanc in plamani si de aici in circulatia sangelui, ajungand apoi sa lezeze diverse organe, precum inima, rinichii, ficatul. Expunerea prelungita la aceste particule duce in timp la aparitia unor boli grave precum cardiopatiile, cancerul de plamani, astmul si infectiile cailor respiratorii.

Concentratia de microparticule admisa de directivele OMS privind calitatea aerului este de 20 de micrograme pe metrul cub de aer. Dar datele publicate recent de OMS arata ca, in numeroase orase, aceasta concentratie este de 10-15 ori mai mare, ajungand pana la 300 de micrograme de particule poluante pe metrul cub de aer.
Concentratia de microparticule pe metru cub de aer este un indicator important al poluarii atmosferice si al riscurilor privind sanatatea populatiei expuse la substante poluante.

Principalele rezultate
Cele mai importante informatii care reies din recentul raport OMS privind calitatea aerului sunt urmatoarele:
* Se inregistreaza frecvent niveluri ridicate de poluare cu microparticule in numeroase orase. Aceste microparticule provin de la combustia din centralele termice si electrice si de la motoarele autovehiculelor.
* Expunerea medie anuala la microparticule a populatiei din mediul urban depaseste cu mult limita de 20 de micrograme/mc, recomandata de OMS. Doar cateva orase din lume beneficiaza in prezent de aceste valori admise de directivele OMS.
* In anul 2008 se estimeaza ca 1,34 de mili­oane de decese au fost provocate de poluarea at­mosferica din mediul urban. Daca valorile concentratiei de microparticule ar fi fost peste tot conform directivelor OMS, peste 1,09 milioane de vieti ar fi putut fi salvate.

Cauze
Profesorul doctor Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si vicepresedintele Asociatiei Aer Pur Romania, ne-a declarat ca principalele cauze ale poluarii aerului sunt:
pulberile industriale;
particulele diesel de la automobile;
particulele provenite de la arderile de biomasa (carbuni, lemne) atat in centrale termice si electrice, cat si in locuinte pentru incalzire si pentru pregatirea alimentelor;
fumul de tigara.

Profesorul doctor Florin Mihaltan semnaleaza ca, in tara noastra, utilizarea lemnelor si carbunilor, mai ales in mediul rural in timpul lunilor de iarna, reprezinta o sursa importanta de poluare.
Substantele poluante sunt iritative, favorizand inflamatiile bronsice, iar unele sunt cancerigene. Dupa cum spune profesorul doctor Florin Mihaltan, microparticulele de poluare sunt implicate in toate bolile respiratorii: bronho-pneumopatie obstructiva cronica (BPOC), astm bronsic, infectii ale cailor respiratorii inferioare, cancer pulmonar. 'Aceste boli sunt in crestere in tara noastra si sunt subdiagnosticate, pentru ca obiceiul de a ignora simptomele bolilor si de a nu consulta medicul este inca foarte raspandit printre pacientii romani', ne-a avertizat profesorul doctor Florin Mihaltan.

AER CURAT. Profesorul doctor Florin Mihaltan subliniaza ca 'a respira aer curat este dreptul fiecarui om, asa cum este si dreptul la viata'. Din pacate, in Romania, acest drept nu este respectat in totalitate. 'Avem mari probleme cu fumatul pasiv. Dreptul de a respira aer curat al nefumatorilor se interpreteaza in tara noastra ca un atentat, ca un afront adus libertatii fumatorilor. In ceea ce priveste combaterea eficienta a poluarii aerului si dreptul de a respira aer curat este un vis departe de a fi implinit in Romania. Asta dupa defrisarile masive din ultimii 20 de ani si dupa reducerea «plamanilor verzi» ai oraselor prin suprimarea parcurilor si spatiilor verzi in favoarea constructiilor masive si a santierelor. Ar trebui sa devenim fiecare dintre noi luptatori activi impotriva tabagismului si sustinatori reali ai ecologiei', ne indeamna profesorul doctor Florin Mihaltan.

SEMNAL DE ALARMÅ. 'Poluarea aerului este o grava problema de sanatate publica si este obligatoriu sa dublam eforturile pentru a limita gravele consecinte ale acesteia', a declarat doctor Maria Neira, directorul Departamentului de Sanatate Publica si Mediu din cadrul OMS. 'Cu ajutorul unui mediu sanatos putem reduce in mod considerabil numarul oamenilor care sufera de boli respiratorii si cardiace si cancer de plamani. Peste tot in lume, aerul din orase este poluat cu gaz de esapament, fum de la uzine sau de la centrale termice sau electrice. In numeroase tari nu exista reglementari legale privind calitatea aerului, iar acolo unde sunt, deseori, nu pot fi aplicate', a atras atentia doctor Maria Neira.

RECOMANDARE. OMS face apel catre tarile membre pentru a pune in practica politici nationale care vizeaza ­reducerea poluarii aerului in orase. ­Reducerea ­concentratiei anuale de microparticule poluante de la 70 de ­micrograme/mc la 20 de ­micrograme/mc conduce la scaderea cu 15% a mortalitatii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei