x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Popas în satul-muzeu

0
Autor: Carmen Dragan 12 Aug 2010 - 00:00
Popas în satul-muzeu
Vezi galeria foto
Nu departe de Cheile Turzii, la gra­­niţa dintre judeţele Alba şi Cluj, satul maghiar Rimetea - cu străzi late, mărginite de case albe, cu o ar­hitectură impresionantă - îşi deschide larg porţile lucrate cu migală, pentru a fi descoperit. Rimetea arată astăzi ca în fo­tografiile de epocă, toate casele sunt adevărate monumente, piaţa centrală este o bijuterie arhitecturală rurală... Ca să nu mai vorbim despre localnici, pe care nu poţi să nu-i iubeşti când îi vezi mereu cu zâmbetul pe buze.

Înainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte nume. Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcându-se referire la Munţii Trascăului, ce se află în apropiere. În germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici în 1350, pentru a lucra la minele de fier. Localitatea este însă mult mai bă­trână. Încă din timpul romanilor (106-274) zona a fost populată. O dovedesc mo­nezile romane din timpul împă­raţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere.

Astăzi, satul e considerat un ade­vă­rat muzeu, în întregul său. După în­chiderea minelor de fier din zonă, în se­colul al XIX-lea, şi după închiderea fabricilor la care lucrau localnicii, în se­co­lul al XX-lea, întoarcerea la tra­diţiile ma­nufacturiere locale şi turismul par să fie noua "mină de aur" a rimeteni­lor. Din cele 150 de imobile de patrimo­niu, peste 50 găzduiesc pensiuni, unde mâncarea se pregăteşte după reţete stră­vechi, în vase pictate cu modele specifice.


PRIN LUMEA GASTRONOMICĂ
Despre lumea gastronomică a satu­lui se pot povesti multe. Interesant este aici că fiecare gospodină se poate mândri cu "reţetele casei". Sunt câteva pre­parate tradiţionale care numai la Ri­me­tea se pregătesc într-un fel anu­me. Un exemplu este cozonacul cu scor­ţişoară, a cărui reţetă am aflat-o de curând: "Se pregăteşte un aluat de co­zonac obişnuit, cu făină, zahăr, lapte, ouă, unt, arome, sare şi drojdie. Se fră­­mântă bine, apoi se la­să să dospească aproximativ o oră. Se presară făină pe o faţă de masă curată, se întinde o foaie de aluat subţire, ma­re cât masa. Se presară zahăr şi scor­ţi­şoară măcinată. Se stropeşte cu unt topit. Se îm­pătureşte foaia din două la­turi, se presară iar zahăr şi scorţi­şoară, se stro­peşte cu unt şi se împă­tureşte din celelalte două laturi. Se presară ia­răşi zahăr şi scorţişoară, apoi se ru­lea­ză ca un melc şi se pune într-un vas de lut pregătit cu unsoare. Se mai lasă la dospit şi în vas, se presară zahăr dea­su­pra, după care se pune la copt în cuptorul de pâine timp de două ore".


MÂNCĂRURI SIMPLE, DAR RAFINATE
Radu Anton Roman a fost şi el fascinat de mâncărurile maghiarilor şi ale secuilor. Ne recomandă ciorba de varză acră, "necunoscută în Regat, curentă în Transilvania, ciorba este o imperativă a iernii târzii, când laviţele cu fasole şi sacii cu cartofi şi gulii s-au golit, când se aruncă în lupta grea a supravieţuirii şi ultima unghie afumată". El descrie şi gulaşul secuiesc, "una din cele mai gustoase mâncăruri pe care le cunosc, rafinată şi simplă, chiar dacă e ţărănească".

În cartea sa, reţeta este însoţită şi de câteva date istorice: "După ce au cucerit estul păduros şi gla­cial al Transilvaniei, pe la 1200, se­niorii şi regii un­guri l-au dăruit, spre folosinţă şi pază la hotar, tri­burilor de ţărani războinici ale se­cui­lor. Secuiul l-a căl­cat pe ungur, spun ei, cu vădit or­goliu, în sensul că neamul rus­tru secui este cel mai vechi sânge maghiar, ţâşnit direct din stirpea lui Atila - pe când la rădăcina nemeşilor înfumuraţi din oraşele şi cetăţile pus­tei nu stau decât nişte recent (par)­ve­niţii în Câmpia Panonică, călăreţii unguri. Extrem de independenţi şi de mândri, huno-ungro-finicii secui, după ce i-au ­asi­milat şi gonit (Dumnezeu ştie) pe ­autohtonii români, şi-au construit un fel de viaţă autarhică, bazată pe gospo­dăria ţărănească de sub munte, care funcţionează, fără modificări importante, şi azi. Gulaşul şi papricaşul sunt componente de seamă ale acestui ciclu esenţial".
Pentru aceste preparate, scriitorul Radu Anton Roman recomandă ­Mustoasa de Măderat, un vinuţ de prin Ardeal.


5864-128970-untitled2.jpgGulaş secuiesc
● Ingrediente:
1 kg carne de porc, 1 varză acră (sau dulce), 4 linguri de untură, 5 ce­­pe, 500 ml smântână, sare, paprică dulce şi iute, chimen, 200 g slănină afumată

● Preparare: Carnea se taie bucăţi, cât o prună mare. Ceapa se toacă. Se înă­buşă amândouă într-o lingură de untură până se rumenesc puţin, apoi se adau­gă puţină apă caldă şi se lasă să molco­mească. Varza se spală, se taie fideluţă şi se înăbuşă şi ea în untura rămasă, adău­gând puţină apă fierbinte. Când toa­te s-au muiat, se alătură în cratiţa cea mai mare. Se adaugă smântână, sare, paprică, chimen, apă şi se lasă să dea în clocot câteva minute (sosul mult e mer­­chezul la gulaş - câtă zeamă atâta gros - care e de fapt o ciorbă foarte tocăniţă).

Gulaşul, fără un Furmint sec de la Alba, nu e decât o jumătate de mâncare.
Auriu ca soarele după care jinduiesc se­cuii înfriguraţi - că doar ţinuturile ­dintre Braşov, Bistriţa Năsăud şi Târgu Mureş sunt Antarctica României - miro­sind a pâine caldă şi a mere ­văratice, Fu­rmi­ntul de Alba poate fi şi sec, iar când e sec, gustul lui ierbos, fin şi vag amă­rui te aşază de-a dreapta marii bucurii.
Când e dulce, Furmintul moşeşte alte mari vinuri, cum s-a-ntâmplat în întune­ri­cul mileniului vinurilor cu Tokayul şi Grasa de Cotnari.
Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul V
Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dieta smart pentru care nu trebuie să faci nimic

Dieta smart pentru care nu trebuie să faci nimic
Cea mai mare bătaie de cap când vine vorba de diete este alegerea ingredientelor şi gătitul. De multe ori nu ştim de unde să începem şi ce ni se potriveşte. Dieta smart vine în ajutorul celor care nu reuşesc...

Psiholog român dezvăluie: 8 mituri despre depresie pe care mulți le cred adevărate, deși … nu sunt!

Psiholog român dezvăluie: 8 mituri despre depresie pe care mulți le cred adevărate, deși … nu sunt!
Surprinzător sau nu, România este țara cu cele mai puține persoane din Uniunea Europeană care suferă de depresie cronică (1,5%), potrivit raportului Eurostat. La polul opus sunt țări care, altminteri, sunt...

Tratamente naturiste. Leacul atotvindecător, prescris în Biblie

Tratamente naturiste. Leacul atotvindecător, prescris în Biblie
Rețete de leacuri și tratamente naturiste care vindecă numerose boli găsim peste tot. Internetul și mass-media ne asaltează zilnic cu astfel de elixire. Biblia este probabil ultimul loc unde te vei gândi că...

Tratamente naturiste. Tărtăcuța amară, sursă prețioasă de INSULINĂ VEGETALĂ. Află care sunt cele 8 boli pe care le vindecă această legumă

Tratamente naturiste. Tărtăcuța amară, sursă prețioasă de INSULINĂ VEGETALĂ. Află care sunt cele 8 boli pe care le vindecă această legumă
Tărtăcuța amară reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente tratamente naturiste împotriva diabetului, dar și a altor afecțiuni. Tărtăcuța amară, legumă cunoscută și sub denumirea de...

Alimentaţia nesănătoasă din tinereţe, efecte grave pe termen lung

Alimentaţia nesănătoasă din tinereţe, efecte grave pe termen lung
O alimentaţie bogată în grăsimi în cazul persoanelor cu vârste între 18 şi 35 de ani reprezintă un risc major pentru apariţia ulterioară a bolilor de inimă sau a diabetului, potrivit Daily...

Tratamente naturiste. Ce este Ganoderma sau „ciuperca lui Dumnezeu”? Află totul despre ea

Tratamente naturiste. Ce este Ganoderma sau „ciuperca lui Dumnezeu”? Află totul despre ea
Ganoderma revoluţionează lumea medicală şi aduce o perspectivă strălucitoare asupra umanităţii în cucerirea longevităţii. Este considerată adevărata „regină” a tratamentelor naturiste, datorită be...

A fost făcut primul pas pentru crearea vaccinului universal antigripal

A fost făcut primul pas pentru crearea vaccinului universal antigripal
Cercetătorii australieni au identificat celulele imune care vor putea permite combaterea tuturor virusurilor cunoscute de gripă, într-un demers care este salutat ca o ”reușită extraordinară” și care deschide...

Update - Încă un pacient a murit în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. În total sunt 3 victime

Update - Încă un pacient a murit în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. În total sunt 3 victime
Încă un pacient al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală a decedat în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent, numărul total al victimelor ridicându-se la trei persoane, a declarat...

Cele mai comune simptome care ne pot da emoții

Cele mai comune simptome care ne pot da emoții
De multe ori, oamenii se panichează atunci când au simptome noi. Acestea pot fi de cele mai multe ori lucruri banale, însă există și șansa de a apărea o condiție serioasă. Următoarele simptome sunt acoperite...

Operaţie în premieră la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul celui mai bun robot din lume

Operaţie în premieră la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul celui mai bun robot din lume
O intervenţie chirurgicală a fost efectuată marţi, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie, operaţia efectuată în...

Posibilităţi multiple de relaxare la Eforie Nord

Posibilităţi multiple de relaxare la Eforie Nord
Staţiunea Eforie Nord, de pe Litoral, este renumită pentru tratamentele balneare care se pot face aici şi în extrasezon, iar hotelurile şi-au dezvoltat centre SPA şi wellness. Cele mai importante astfel de centre...

Premieră medicală la Spitalul Universitar "Dr. Carol Davila"

Premieră medicală la Spitalul Universitar "Dr. Carol Davila"
Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" au realizat pe 13 şi 14 februarie primele intervenţii chirurgicale de nefrectomie parţială asistată robotic. Nefrectomia...

6 efecte psihologice negative generate de utilizarea Instagram

6 efecte psihologice negative generate de utilizarea Instagram
Galerie Foto Chiar dacă rețeaua Facebook scade din popularitate în rândul tinerilor, “sora” lui mai mică, Instagram, ia având și într-o perioadă scurtă de timp va depăși numărul de utilizatori ai Facebook. La ora...

Somnul adevărat - cel dintre ora 23 şi apariţia zorilor

Somnul adevărat - cel dintre ora 23 şi apariţia zorilor
Somnul este un capitol de viaţă încă învăluit în mistere. Chiar numărul de ore de somn este o temă controversată. Poţi înlocui lipsa somnului de noapte cu aceleaşi ore de somn, dar în timpul...

Ce credinţe populare legate de sănătate sunt adevărate?

Ce credinţe populare legate de sănătate sunt adevărate?
De la o vârstă fragedă, părinţii le spun copiilor să-şi mănânce morcovii, dacă vor să vadă bine în întuneric, să-şi bea sucul de portocale, dacă vor să nu se îmbolnăvească. Chiar dacă morocovii şi...
Serviciul de email marketing furnizat de