x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Porţii mai mici, kilogame în minus!

Porţii mai mici, kilogame în minus!

10 Dec 2011   •   21:00
Porţii mai mici, kilogame în minus!

'Puteti considera o farfurie cu varf de spaghete bologneze drept o portie, dar corpul dumnea­voastra stie cate calorii consumati. Aflati marimea portiilor si veti avea intotdeauna in minte ima­ginea cantitatii pe care ar trebui sa o mancati:

<100 grame de legume crude sau preparate ori aproximativ un pumn;
<90 de grame de legume cu frunze sau marimea unei mingi de tenis;
<115 grame de fructe fierte sau conserve, aproximativ un pumn;
<40 grame de cereale gata preparate;
<150 grame de cereale fierte, aproximativ un pumn;
<200 grame de orez sau paste fierte, apro­ximativ un pumn;
<90 grame de leguminoase boabe fierte, aproximativ un pumn;
<40 grame nuci, cate incap in palma;
<40 grame branza (sau 60 grame procesata); 30 grame reprezinta marimea a patru zaruri.

Pasul 9: Alimentati-va pe parcursul intregii zile
Daca planuiti sa sariti peste micul dejun pentru a econimisi caloriile, schema dumneavoastra va esua. Un studiu a aratat ca metabolismul persoanelor care renunta la micul dejun este cu aproximativ 5% mai mic comparativ cu al persoanelor care consuma trei sau mai multe mese pe zi. O crestere de 5% a metabolismului dumneavoastra v-ar ajuta sa slabiti cu 4,5 kilograme intr-un an.

Este de asemenea important sa va mentineti metabolismul crescut pe tot parcursul zilei mancand mai des – fara cresterea cantitatii de alimente – ceea ce va va da senzatia de satietate.

S-a demonstrat ca barbatii care luau micul dejun in portii mici de-a lungul diminetii consumau un pranz cu 27% mai mic decat persoanele care mancau micul dejun tot o data. Un alt motiv bun pentru a evita intervalele lungi fara mese ar fi acesta: dupa patru ore, glicemia scade, iar dumneavoastra vi se va face pofta de dulciuri in locul unor alimente mai sanatoase. Incercati aceste gustari sanatoase cu mai putin de 175 de calorii fiecare:

Pasul 10: Transpirati
Mai mult de o treime dintre persoanele supraponderale afirma ca nu efectueaza o acti­vitate fizica. Dar un antrenanment de 30 pana la 40 de minute v-ar ajuta sa ardeti intre 250 si 500 de calorii pe sedinta de exercitii. Ati putea consuma chiar 50 pana la 100 de calorii in plus in restul zilei, dupa antrenament.

Exercitiile fizice efectuate in mod constant pot schimba structura organismului dumneavoastra. Activitatea fizica va ajuta sa pierdeti grasimi, sa castigati masa musculara si sa recastigati mai putin in greutate. De asemenea, femeile care efectueaza o acti­vitate fizica au tendinta de a urma mai strict planurile de alimentatie comparativ cu cele care nu exerseaza. Iar daca va numarati printre persoanele cu un metabolism lent, exercitiul fizic reprezinta o modalitate extraordinara de a-l accelera.

Faceti miscare oriunde
Spuneti, asadar, ca nu aveti timp sa exersati. Dr San­dra Adamson Fryhofer, conferentiar de medici­na, aude acest motiv permanent de la pacientele sale, dar nu accepta aceasta scuza. 'Exista intotdeauna ceva ce puteti face', spune ea. Daca ur­mariti stirile de dimineata, 10 minute sa mergeti pe jos pentru cumparaturile pentru pranz, 5 mi­nute dupa-amiaza ca sa faceti niste exercitii de in­tindere la birou, 15 minute pentru a uda gradina cand ajungeti acasa de la serviciu si 15 minute du­pa ci­na sa va jucati cu copiii, activitatea dumnea­voastra ajunge la o ora si 300 de calorii arse in plus.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei