x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prafuri de hidratare

Prafuri de hidratare

de Florin Condurateanu    |    02 Iul 2005   •   00:00

Vara se inmultesc cazurile de diaree. Multi sunt tentati sa nu dea importanta bolilor diareice, pentru ca un scaun repetat si mai moale nu-i mare tevatura! Numai ca din diaree intensa se si moare, se deshidrateaza organismul, se pierd impreuna cu apa si sarurile si mor mai ales copiii si varstnicii.
De altfel, OMS anunta ca anual mor in lume peste 2 milioane de copii sub 5 ani din pricina diareei, adica 21% din mortalitatea copiilor sub 5 ani sunt cauzate de bolilor diareice. Profesor doctor Alexandru Oproiu mentioneaza ca diareile iarna sunt provocate mai ales de virusuri, in timp ce vara diareile sunt de natura bacteriana. Multe bacterii sunt vinovate de diaree, campilobacter, escherichia coli, salmonela, stafilococul, la copii si giardia se afla la originea diareilor estivale. Bacteriile acestea se transmit prin fructe si legume nespalate sau spalate cu apa contaminata. Si cum in Romania au fost inundatii, situatia poate sa duca la boli diareice chiar in stare de epidemie.

Bacteriile se elimina prin scaune si igiena precara poate raspandi acesti microbi. Cum in scaunul diareic se elimina si acesti microbi, diareile bacteriene se pot autolimita. Tocmai de aceea in diareea acuta nu se iau medicamente antidiareice gen Imodium, caci se impiedica eliminarea microbilor prin diaree si astfel se rateaza sansa de limitare prin curatire a bolii. Mai bine se prescrie medicamentul metronidazol pana a se ajunge la medic. In fazele de diaree acuta, bolnavul trebuie sa se duca la un spital de boli infectioase. Pana ajunge la medicii infectionisti el trebuie sa se hidrateze cu prafuri de hidratare orala, prafuri ce se gasesc la orice farmacie si care compenseaza pierderea de clorura de sodiu si de potasiu. Prafurile de hidratare orala contin aceste saruri plus glucoza, care favorizeaza absorbtia lor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă