x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pregătiri de toamnă

Pregătiri de toamnă

de Steluta Indrei    |    30 Sep 2008   •   00:00

Frigul, variaţiile de temperatură şi presiune atmosferică, umiditatea solicită intens organismul vârstnicilor. Mulţi dintre ei au boli de inimă, reumatism, astm sau diabet, iar frigul poate agrava aceste probleme specifice vârstei a treia.



Frigul, variaţiile de temperatură şi presiune atmosferică, umiditatea solicită intens organismul vârstnicilor. Mulţi dintre ei au boli de inimă, reumatism, astm sau diabet, iar frigul poate agrava aceste probleme specifice vârstei a treia.

În cazul cardiacilor, efortul de adaptare la temperaturile scăzute conduce la creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Vasele de sânge se contractă din cauza frigului, iar inima este obligată să facă un efort suplimentar pentru a pompa sânge în tot organismul. Starea de oboseală, senzaţia de lipsă de aer, răcirea mâinilor şi picioarelor, palpitaţiile sunt neplăceri de care se plâng cardiacii în anotimpul rece, spune conferenţiar doctor Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie din cadrul UMF "Carol Davila". Pentru a preveni apariţia unui infarct sau accident vascular cerebral, cardiacii vor evita expunerea prelungită la frig, activităţile fizice exagerate, iar orice modificare a pulsului sau a tensiunii va fi semnalată medicului.

Pacienţii cu reumatism degenerativ se plâng de intensificarea durerilor de articulaţii o dată cu primele zile friguroase şi umede. Durerile sunt localizate frecvent la nivelul coloanei vertebrale, genunchilor, şoldurilor şi chiar la nivelul articulaţiilor mici de la mâini sau picioare. O altă problemă cu care se pot confrunta vârstnicii este spasmul vascular indus de frig. Acesta provoacă insuficienţă circulatorie la nivelul degetelor.

Frigul, ceaţa şi umezeala sunt inamicii vârstnicilor care suferă de boli respiratorii: astm bronşic, bronho-pneumopatie obstructivă cronică. Ieşirea bruscă de la cald la rece este suficientă pentru a provoca dispnee (dificultăţi respiratorii) şi chiar o criză de astm. Pacienţii cu astfel de probleme trebuie să îşi administreze cu rigurozitate medicamentele bronhodilatatoare prescrise de medic.

VACCIN ANTIGRIPAL. Efortul de adaptare la temperaturi scăzute obligă organismul la un consum crescut de energie, ceea ce conduce la scăderea imunităţii. Din această cauză vârstnicii sunt expuşi infecţiilor respiratorii. Una dintre cele mai de temut infecţii de sezon este gripa, care se poate solda cu complicaţii fatale pentru vârstnici. Pentru a se feri de acest pericol, conf. dr Dumitru Matei le recomandă ca, la începutul lunii octombrie, să se prezinte la medicul de familie pentru administrarea vaccinului antigripal.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului