x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Premiera - Traiectoria virusului HIV

Premiera - Traiectoria virusului HIV

de Steluta Indrei    |    05 Oct 2006   •   00:00
Premiera - Traiectoria virusului HIV

O echipa de cercetatori de la Institutul Pasteur din Paris au reusit sa vizualizeze in premiera traiectoria virusului HIV pana in nucleul celulei pe care o infecteaza. Descoperirea facuta de echipa profesorului Pierre Cherneau deschide calea unor tratamente care ar putea sa blocheze accesul virusului HIV in celula, arata studiul publicat in editia din octombrie a revistei Nature Methods.

In general, virusurile se integreaza in materialul genetic al unei celule pentru a-i utiliza mecanismele de inmultire si in majoritatea cazurilor patrunde in nucleul celulei in momentul diviziunii sale. In schimb, virusul HIV, un retrovirus din familia lentivirusurilor, este capabil sa patrunda in celulele nedivizate si sa se instaleze in nucleul acestora, urmand o cale pana acum necunoscuta cercetatorilor. Exact acest traseu a fost vizualizat de cercetatori.

EXPERIMENT. Autorii studiului au marcat cu o substanta fluorescenta o proteina (integraza) care insoteste virusul HIV pana la integrarea lui intr-un cromozom, in nucleul celulelor umane. Cu ajutorul tehnicii videomicroscopice, cercetatorii au urmarit drumul materialului genetic viral pana in miezul celulei. Aparatul video a fost conectat la un program capabil sa redea in timp real imagini tridimensionale (3D), ceea ce permite analizarea cu mare precizie a miscarilor virusului. Pierre Cherneau a observat astfel ca virusul HIV utilizeaza pentru a ajunge in citoplasma diferite elemente ale celulei. Odata ajuns in nucleu, virusul HIV isi schimba forma si se raspandeste in organism. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă