x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prietenie intre foştii soţi?

Prietenie intre foştii soţi?

19 Iun 2007   •   00:00

Fostul partener de cuplu ne poate deveni prieten de nădejde? Fie că am fost căsătoriţi sau nu, după despărţire, intrebarea rămăne aceeaşi: ce loc ocupă in sufletul nostru cel sau cea cu care am impărţit o parte din viaţă? Ideal ar fi să rămănem prieteni. Toată lumea ar avea de căştigat, mai ales dacă există şi copii la mijloc. Dincolo de scenariile cu happy-end din filme, să vedem insă impreună cu psihologul Ştefania Niţă ce se intămplă in realitate.

Fostul partener de cuplu ne poate deveni prieten de nădejde? Fie că am fost căsătoriţi sau nu, după despărţire, intrebarea rămăne aceeaşi: ce loc ocupă in sufletul nostru cel sau cea cu care am impărţit o parte din viaţă? Ideal ar fi să rămănem prieteni. Toată lumea ar avea de căştigat, mai ales dacă există şi copii la mijloc. Dincolo de scenariile cu happy-end din filme, să vedem insă impreună cu psihologul Ştefania Niţă ce se intămplă in realitate.

Viaţa bate filmul

In cele mai multe cazuri, viaţa bate filmul, pentru că de obicei fosta soţie rupe orice legătură cu fostul soţ. De ce? Nu in mod obligatoriu pentru că nu ar putea să rămănă prieteni, ci pentru că, deseori, noul partener este cel care restricţionează intălnirile cu fostul soţ/iubit. Fiind constrănsă de noul partener, femeia alege să pună capăt definitiv relaţiei cu fostul soţ.

Există insă şi cupluri, mai ales după o căsnicie de şase-şapte ani, care reuşesc să păstreze legătura şi după separare. Sunt fie acele cupluri ajunse la o maturitate afectivă care le permite să delimiteze relaţia anterioară de drumul separat pe care continuă fiecare după despărţire, fie sunt cupluri in care cei doi sunt incapabili să se despartă definitiv. Au amintiri comune care le revin deseori in minte, simt nevoia să se vadă, le este dor unul de celălalt.

Separarea intr-un cuplu este greu de realizat şi nu intotdeauna este dată de simplul act de divorţ, remarcă psihologul Ştefania Niţă, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti. Hotărărea de divorţ poate fi un act la fel de formal ca şi certificatul de căsătorie. Dacă divorţul nu este dorit cu adevărat de unul dintre parteneri sau de amăndoi, atunci ei rămăn prinşi intr-un fel de relaţie, care poate fi de prietenie sau de tărăgănare a relaţiei anterioare. Totuşi, sunt rare cazurile in care cei doi reuşesc să se redescopere şi să formeze din nou un cuplu.

Divorţ cu scandal

Din păcate, la noi, divorţul şi separările se produc de cele mai multe ori intr-o manieră impulsivă. Intre cei doi apar conflicte, certuri, care deseori sunt legate de aspecte exterioare cuplului: influenţe venite dinspre părinţi, rude apropiate, prieteni "binevoitori", dar şi probleme de serviciu, greutăţi financiare, incapacitatea unuia sau altuia de a fi "gospodina perfectă" sau "soţul ordonat" etc. Insă cel mai frecvent motiv de "divorţ cu scandal" este infidelitatea in cuplu. Iar apariţia unei relaţii extraconjugale işi pune amprenta şi asupra viitorului cuplu. Partenerul trădat va duce in spate această povară, fără să inţeleagă de unde vine, iar in următoarea relaţie va fi suspicios, va fi tentat să facă reproşuri neintemeiate, să pună intrebări săcăitoare de genul "unde ai fost, cu cine, de ce ai intărziat".

Copilul, punte de legătură

In situaţia in care există un copil sau mai mulţi copii la mijloc, intre cei doi se poate lega o relaţie de prietenie după divorţ, dar de cele mai multe ori este in fapt o relaţie de compromis de dragul copiilor. Oricum ar fi, aceste relaţii in care puntea de legătură se realizează prin intermediul copilului sunt benefice. Dar, din păcate, in numeroase cazuri nu se intămplă aşa, ci unul dintre părinţi face tot posibilul să indepărteze copilul de celălalt.

In măsura in care nu se despart intr-o manieră brutală, psihologul Ştefania Niţă este de părere că intălnirile dintre foştii soţi sunt benefice, mai ales dacă au un copil impreună. Se pot sfătui cu privire la problemele pe care le intămpină copilul lor, pot lua decizii privind grădiniţa, şcoala sau chiar facultatea acestuia etc. Pentru a exista comunicare, este insă necesar ca foştii soţi să fie suficient de maturi din punct de vedere afectiv, astfel incăt să parcurgă aceste intălniri fără să apară suferinţa, confuzia sau neinţelegerile trăite in relaţia anterioară. Uneori celor doi le este greu să suporte reintălnirea, pentru că astfel se reactivează vechile neinţelegeri, reproşuri, tensiuni. Şi incă o condiţie: noii parteneri au un cuvănt important de spus in posibilitatea ca foştii soţi să se revadă. Să ne găndim căţi sunt de acord ca actualul partener să se intălnească cu fostul(a) soţ(ie).

SEMNAL. Nu de puţine ori psihologului Ştefania Niţă i se intămplă să audă de la persoane pe care le consiliază următoarea mărturisire: "Am divorţat, urmează să mă recăsătoresc, dar incă mă mai intălnesc uneori cu fostul soţ, şi acest lucru mă tulbură şi nu inţeleg de ce". Ei bine, această stare de confuzie e un semn că intre foştii soţi lucrurile nu au fost clarificate din punct de vedere emoţional. De aceea, pentru a pune ordine in sentimentele şi trăirile lor, foştii parteneri de viaţă este bine să se intălnească, dar numai dacă aceste intălniri se petrec intr-o manieră calmă şi constructivă.

TIMP. După separare este bine ca foştii soţi să lase o pauză pănă la implicarea intr-o nouă relaţie. Zicala "timpul le vindecă pe toate" nu este deloc intămplătoare. Oricum am pune capăt unei relaţii - fie supăraţi, fie am răsuflat uşuraţi - , asta nu inseamnă că nu avem nevoie de o pauză. Ideal ar fi să ne implicăm in altă relaţie după ce am găsit răspunsuri la intrebări de genul "de ce ne-am despărţit, de ce il/o urăsc sau, dimpotrivă, de ce imi este dor de el/ea, ce simt pentru el/ea".

Sfatul medicului

In cazul celor care continuă să se vadă din cănd in cănd chiar şi după despărţire, se pune intrebarea de ce simt nevoia să facă acest lucru. Incearcă să dea un răspuns psihologul Ştefania Niţă. "Poate pentru că vor să işi mai acorde o şansă. Poate pentru că le este greu să accepte că nu se potrivesc unul cu celălalt. Poate pentru că sunt legaţi incă de sentimente comune. Oricare ar fi motivul, atăt timp căt simt nevoia să se intălnească, nu este nici o problemă. Aceste intălniri reprezintă un bun prilej de a pune in ordine ceea ce se intămplă intre ei: fie reuşesc să inchege din nou relaţia, fie işi vede fiecare de viaţa lui fără regrete şi remuşcări."

×
Subiecte în articol: soti fostii sanatatea cuplului