x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Producerea în România a unui vaccin împotriva gripei porcine ar putea demara în 6 luni

Producerea în România a unui vaccin împotriva gripei porcine ar putea demara în 6 luni

30 Apr 2009   •   00:00

Producerea unui vaccin pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul gripei porcine la Institutul Cantacuzino din Bucureşti ar putea demara din iarnă, după ce marii producători internaţionali vor stabili formula finală virusului cu tulpină porcină, a susţinut dr. Victor Olsavszky, coordonatorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.



„S-a găsit tulpina virusului, ea este de tip A/H1N1, însă se fac în continuare cercetări în laboratoarele marilor producători de vaccinuri pentru că nu se ştie dacă virusul va rămâne sub această formă. În plus, tulpina virusului nu determină şi comportamentul său. Prin comportament se înţelege cât de agresiv este acest virus", a explicat dr. Olsavszky.

Potrivit OMS, în SUA s-a înregistrat un comportament ce a generat forme mai uşoare de boală, la fel ca şi în ţările europene, în timp ce în Mexic virusul a avut un comportament agresiv.

„În discuţiile de ieri ale OMS cu marii producători s-a cerut găsirea unei formule de vaccin cât de repede posibil, pentru a se putea trece la producerea lui", a mai spus dr. Victor Olsavszky.

El a adăugat că după ce marii producători vor avea un vaccin, se va prezenta formula acestuia şi către alte laboratoare. „Probabil că după cel puţin 4-6 luni, când vom avea deja un vaccin, se va trece la producerea lui şi la Institutul Cantacuzino, dacă va mai fi nevoie. Urmează perioada de vară, care nu este sezon gripal şi este posibil ca virusul să moară", a mai spus dr. Olsavszky.

De asemenea, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că în momentul de faţă tratamentul cu antivirale care se administrează în toată lumea celor bolnavi de gripă cu tulpină porcină este eficient. „Acest virus este periculos pentru că nu există imunitate la el. Orice persoană care intră în contact cu virusul face o formă mai uşoară sau mai severă a bolii. De aceea se lucrează în ritm alert la un vaccin profilactic", a mai spus dr. Streinu Cercel.

Laboratoarele federale lucrează pentru producerea unei tulpine de bază a virusului H1N1, pe care laboratoarele famaceutice o vor putea folosi pentru fabricarea unui vaccin, a declarat directorul CDC, Richard Besser, potrivit agenţiilor de presă. Dar industria farmaceutică nu poate reacţiona rapid la un virus necunoscut. Chiar dacă laboratoarele lucrează la capacitate maximă, un vaccin nu va fi gata înainte de luna septembrie, a avertizat Anne Schuchat, responsabil din centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), audiată în Comisia pentru securitate internă din Senatul SUA.
Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin