x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proiect - Vaccinul contra cancerului de piele

Proiect - Vaccinul contra cancerului de piele

de Magda Marincovici    |    05 Ian 2009   •   00:00
Proiect - Vaccinul contra cancerului de piele

Un cercetător australian a prezentat, la finele anului trecut, rezultatele preli­minare ale unui posibil vaccin contra cancerului de piele, anunţă Le Figaro, într-un număr recent. 



După vaccinul contra cancerului de col uterin, iată că este pe punctul de a fi pus la punct unul contra unor forme de cancer al pielii. Studiul privitor la acest vaccin a fost prezentat recent la Congresul Medical de la Brisbane şi aparţine unui specialist australian. Profesorul Ian Frazer de la Universitatea din Queensland este renumit la ora actuală pentru cercetările efectuate asupra papilomavirusurilor umane (HPV), studii care au influenţat stabilirea vaccinului contra cancerului de col uterin. De altfel, Ian Frazer a fost desemnat "omul anului 2006" în Australia. Vaccinul profesorului Frazer este conceput să prevină carcinoame cutanate mai puţin severe ca melanoamele, dar foarte frecvente. În prezent, rezultatele vaccinului au fost probate la animal, un prim test clinic pe om fiind programat în 2009.  

Un vaccin contra cancerului de piele este extrem de important pentru australieni, populaţie cu piele albă, care locuieşte într-o zonă geografică extrem de însorită. Poate aceasta este explicaţia că, potrivit statisticilor, Australia deţine recordul mondial în  privinţa tumorilor pielii. Astfel, la nivelul celor 20 milioane de locuitori ai Australiei, în fiecare an sunt înregistrate 380.000 de cazuri de cancer de piele, dintre care 1.600 de decese. Totuşi, specialistul australian subliniază că vaccinul lui nu exclude măsurile de protecţie contra razelor solare. "Eu nu ştiu care este proporţia carcinoamelor provocate de papilomavirusuri, mărturiseşte Ian Frazer pentru Daily Telegraph. Dar în zilele pe­simiste, aş spune că 1%, în alte zile, aş spune că toate", continuă Ian Frazer.

Pe de altă parte, profesorul Gerard Orth din cadrul Institutului Pasteur din Franţa, specialist reputat în HPV, consideră că rolul oncogen al anumitor HPV în declanşarea unor cancere de piele mai puţin frecvente este deja dovedit, dar în ceea ce priveşte loturi mari de populaţii, argumentele ştiinţifice nu sunt încă foarte convingătoare.

Deocamdată, în absenţa unui vaccin preventiv, măsurile clasice de protecţie antisolară reprezintă singura soluţie contra acestei forme de cancer.  

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă contra