x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prostata incepatoare

Prostata incepatoare

de Florin Condurateanu    |    04 Iul 2005   •   00:00

Asa cum orice om nu poate evita purtarea ochelarilor cu plus, asa cum, prin trecerea anilor, auzul isi pierde din acuitate, tot asa majoritatea barbatilor are probleme cu prostata, glanda asezata sub vezica urinara si care imbraca canalul de evacuare al vezicii.
Colonel doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar, explica boala de prostata. Medicina a evaluat situatia, afirmand ca, daca barbatul ar trai 140 de ani, ar face cancer de prostata, fiindca celula prostatei degenereaza de regula in cancer. Dar boala de prostata, surprinsa in faze incipiente, se poate trata medicamentos, nu se ajunge imediat la operatie. Tocmai pentru decelarea din timp a bolii de prostata, barbatii peste 45 de ani trebuie anual sa se supuna unui tuseu rectal, sa faca in fiecare an o ecografie renala si sa se supuna analizei cu marker.

Exista doua medicamente pentru terapia in prostata cu adenom, alfa blocantele actioneaza asupra colului vezical, adica asupra palniei de scurgere a urinei din vezica, inlesnind golirea ei, vezica se va goli mai bine, urinarea nu se va face cu screamat, jetul de urina va fi mai puternic. A doua categorie de medicamente cuprinde inhibitori de 5 alfa-reductaza, inhibitori pentru aceasta enzima care transforma testosteronul in dehidrotestosteron, cel care mareste prostata. Ei bine, medicamentele din aceasta a doua grupa inhiba aceasta enzima, 5 alfa-reductaza, vinovata de cresterea prostatei. Abia in faze mai avansate se pune problema interventiei chirurgicale.
Unii cred ca prostata nu are cine stie ce rol in organism. In realitate, aceasta glanda are o misiune, e drept, nu prea mare. Sperma este formata din spermatozoizi produsi de testicule, din lichidul seminal si din lichidul prostatic. Alte explicatii in articolul urmator.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prostată