x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protecţie solară din mai până în septembrie.

Protecţie solară din mai până în septembrie.

de Magda Marincovici    |    26 Mai 2011   •   21:00
Protecţie solară din mai până în septembrie.

Din mai pana in septembrie, de dimineata pana seara, indiferent de varsta sau sex, medicii dermatologi ne recomanda sa ne protejam pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Un studiu clinic important desfasurat in Australia timp de 15 ani pe un esantion de peste 1.600 de adulti a demonstrat pentru prima data ca folosirea cu regularitate a cremelor de protectie solara reduce riscul aparitiei melanomului.

Studiul, realizat de doctorul Adele Green din Austria si publicat in Journal of Oncology, demonstreaza reducerea aparitiei melanomului, chiar si a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protectie solara. Dermatologii insista sa ne protejam pielea nu numai cand ne aflam la marginea marii, ci si atunci cand suntem in mijlocul orasului. Ca si nisipul sau zapada, peretii albi ai cladirilor, fatadele din sticla reflecta foarte pu­ternic razele solare.

Fara a lua in calcul, razele UVA trec dincolo de sticla, fenomen asociat cu multiple efecte dezastruoase asupra pielii. Deja producatorii au trecut la formatul cremelor de buzunar, care permit folosirea acestora in mod curent. Astfel, americanii, japonezii si-au facut o obisnuinta din a-si proteja pielea cu aceste creme. In schimb, europenii in cel mai bun caz se protejeaza atunci cand sunt la plaja. 'Daca aveti o alunita suspecta, respectiv este asimetrica, are culoare neomogena, diametru mai mare de 6 mm, care isi schimba aspectul in timp, consultati de urgenta un medic dermatolog', ne sfatuieste doctorul Victor Georgescu, medic dermatolog.

Melanomul este un tip de cancer de piele si are legatura directa cu expunerea la soare. Este o tumoare care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.

Varsta medie de aparitie a unui melanom este 45-50 de ani, fiind mai des intalnit la femei decat la barbati. Melanomul se manifesta cel mai frecvent in zona gambelor la femei si a toracelui posterior la barbati.

Insa oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca se indeplineste doar una din urmatoarele conditii:

– tegument sensibil la soare: piele, ochi si par deschise la culoare;

– factori genetici: prezenta a nu­me­roase alunite (peste 100); ante­ce­dente personale sau in familie de tu­mori cutanate;

– arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;

– obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei