x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protejaţi copilul de rujeolă, oreion şi rubeolă

Protejaţi copilul de rujeolă, oreion şi rubeolă

de Dr Dana Tinică    |    23 Ian 2011   •   16:34
Protejaţi copilul de rujeolă, oreion şi rubeolă
Sursa foto: /Thinkstock
147863-untitled-1.jpgLuna aceasta, o prestigioasă revistă medicală din Marea Britanie a pre­zen­tat rezultatul unei investigaţii de şapte ani, care afirmă că studiul publi­cat în 1998, potrivit căruia ar exista o legătură cauzală între vaccinarea  MMR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) şi autism, este nu numai eronat din punct de vedere ştiinţific, ci, mai grav, o fraudă deliberată. De fapt, încă de anul trecut, revista medicală ce a pu­bli­­cat la vremea respectivă rezultatele studiului a retractat în mod oficial concluziile acestuia, iar principalului autor i-a fost retrasă licenţa. Răul fu­se­­se însă făcut, şi consecinţele lui sunt încă greu de estimat: numeroşi părinţi au refuzat să îşi mai vaccineze copiii cu acest vaccin şi şi-au pierdut încrederea în siguranţa vaccinurilor, în general, în onestitatea şi în competenţa celor  care le recomandă.

În SUA, de exemplu, unde legislaţia permite părinţilor să refuze vaccinarea copiilor, 12% dintre părinţi refuză cel puţin un vaccin şi circa o treime întârzie deliberat vaccinarea. Situaţii similare se întâlnesc în Marea Britanie şi în alte ţări europene. Cea mai bună rată de vaccinare se înre­gis­trea­ză în cazul vaccinurilor împotriva hepatitei B şi poliomielitei (circa 83%) şi cele mai scăzute în cazul DTP (vaccin ce protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive). În Marea Britanie, rata de vaccinare cu MMR a scăzut pentru doza a două până la alarmanta cifră de 70%. Cea mai mare rezistenţă este totuşi întâmpinată în cazul vaccinurilor noi, cum ar fi cele împotriva HPV, va­ri­celei şi infecţiei meningococice.

În aceste condiţii nu este deloc surprinzător că SUA s-au confruntat, anul trecut, cu o epidemie de tuse convulsivă fără precedent în ultimii 50 de ani, soldată cu 4.500 de îm­bol­nă­viri şi 10 decese numai în California (statul cel mai afectat). Ceea ce face evenimentul şi mai tra­gic este fap­tul că victimele au fost nou-născuţi  sub 3 luni, prea mici pentru vacci­na­re. Tusea convulsivă dă forme mai uşoa­re de boală la adult sau la copilul ma­re, dar în cazul nou-născuţilor de­termină crize de tuse până la sufocare, precum şi pneumonie (în 10% dintre cazuri) sau encefalopatie (1/250 de cazuri). De asemenea, în SUA, Marea Britanie sau Germania a crescut nu­mă­rul cazurilor de rujeolă, afecţiune manifestată prin erup­ţie febrilă, care se poate complica însă cu laringită, bronşită, pneumonie sau encefalită. Specialiştii avertizează că o epidemie de poliomielită cu consecinţe devastatoare poate fi posibilă în următorii ani.

Din păcate, vaccinarea nu afec­tea­ză doar sănătatea propriului copil (care, indiferent de opiniile părinţilor, are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală), ci şi a celor din jur, prea mici pentru a fi vaccinaţi sau care prezintă contraindicaţii în acest sens.

Vaccinarea a redus mult incidenţa bolilor respective, extrem de contagioase, astfel încât există mai puţine informaţii în rândul părinţilor în legătură cu gravitatea acestor mala­dii şi numărul deceselor înregistrat înainte de vaccinare. În schimb, pe fon­dul lipsei de informaţii, se vehi­cu­lează numeroase date senzaţionale, neverificate ştiinţific, privind eficienţa şi siguranţa vaccinurilor. Sfatul meu este să consultaţi medicul de familie asupra acestui aspect !

×
Subiecte în articol: vaccin