x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proteza scheletată, alternativă la implanturile dentare

Proteza scheletată, alternativă la implanturile dentare

de Dr Raul Paraschivescu    |    12 Sep 2011   •   21:00
Proteza scheletată, alternativă la implanturile dentare

Daca prezentati afectiuni dentare severe si in decursul vietii v-ati pierdut o mare parte din dinti, de cele mai multe ori medicul dumneavoastra stomatolog va va recomanda un tratament bazat pe implanturi dentare. Daca acest tip de tratament vi se va parea costisitor, inspaimantator din cauza interventiilor chirurgicale la care veti fi supus, ar trebui sa luati in calcul si o alta varianta de tratament – proteza scheletata.

Eficienta si moderna
Proteza scheletata este unul dintre cele mai eficiente si mai moderne mijloace de reabilitare a edentatiei (lipsa unuia sau a mai multor dinti) la pacientii la care implantul este contraindicat fie din cauze generale (diabet, boli cardiovasculare, fumat) sau locale (igiena bucala necorespunzatoare, 'lipsa' osului necesar inserarii implantului, vecinatatea unor elemente anatomice importante care nu permit introducerea acestuia). Protezele scheletate sunt lucrari dentare complexe si de mare finete, care implica o parte fixa (o punte dentara pe dintii restanti) si o parte mobilizabila. Aceasta parte mobilizabila arata ca o proteza partiala, dar are un schelet metalic subtire care uneste bazele partilor edentate si care ocoleste dintii restanti. Pe dintii limitanti breselor (dintii de la extremitatile puntii) se monteaza niste sisteme speciale (culise, capse, telescoape), prin care proteza scheletata este fixata de punte. ­Dumneavoastra o veti putea scoate acasa cand doriti pentru a o igieniza corespunzator.

Avantaje si dezavantaje
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este ­costul unei lucrari scheletate. Desi este destul de ridicat, totusi costul este mult mai redus decat realizarea unei reabilitari dentare prin folosirea implanturilor. Daca in cazul utilizarii implanturilor tratamentul se finalizeaza abia dupa trei-sapte luni, in cazul protezei scheletate sunt necesare doar trei-patru saptamani. La lucrarile pe implanturi, daca apar unele probleme, lucrarea trebuie indepartata, acest lucru putandu-se ­realiza doar prin distrugerea lucrarii. In cazul protezelor scheletate, orice dinte din proteza poate fi inlocuit cu usurinta.

Proteza scheletata este un dispozitiv protetic care, spre deosebire de proteza clasica, asigura pacientului numai avantaje: rezistenta conferita de suportul din aliaj metalic, fizionomie perfecta (atasarea de dintii pacientului facandu-se prin intermediul unor sisteme speciale tip culise sau capse, acestea fiind de-a dreptul invizibile unei priviri neavizate), confort si functionabilitate sporite (aceste proteze mobile, desi se scot pentru a fi igienizate, in timpul folosirii, al vorbirii si mestecarii alimentelor nu se misca). Proteza clasica suprasolicita dintii pe care se sprijina si acestia se pierd intr-un timp mult mai scurt decat in cazul purtarii protezei scheletate.

Singurul dezavantaj fata de protezele clasice este costul destul de ridicat, deoarece realizarea acestora presupune tehnologii speciale si inalta calificare atat din partea medicului care elaboreaza planul de tratament, cat si din partea tehnicianului si, implicit, a laboratorului de tehnica dentara.
Nu trebuie neglijat faptul ca, in cazul utilizarii protezei scheletate, este necesara o etapa de adaptare care este mai indelungata decat in cazul utilizarii implanturilor, dar mult mai scurta decat in cazul protezei clasice. O alta problema este aceea de acceptare a pacientului ca poarta o lucrare care, desi este performanta, este totusi mobila.

Insa, fata de proteza clasica pe seama careia s-au facut tot felul de glume de-a lungul timpului, proteza scheletata nu va parasi gura pacientului accidental (datorita stranutului sau alimentelor lipicioase). Ea are o stabilitate asemanatoare cu cea a dintilor naturali.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei