x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Bârfe despre picioruşele copilului

Pulsul medicinei - Bârfe despre picioruşele copilului

de Florin Condurateanu    |    03 Noi 2008   •   00:00

Cea mai mare îngrijorare care pune ghiara pe proaspeţii părinţi se referă la picioruşele odraslei.



Greu de explicat de ce picioruşele pruncului atrag precum un magnet pirivirile şi temerile părinţilor purtători de bulină galbenă! Adică părinţi începători! Deodată se înstăpâneşte groaza că micuţii au picioarele crăcănate, că au platfus, iar mai apoi, pe la 3 ani, panică mare, copilaşul pasămite are picioarele în "x".

Lămureşte toate aceste aiureli prof .dr. Mihai Jianu, şeful clinicii de ortopedie şi chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu.
Până la trei ani şi jumătate, toţi copiii au platfus, şi asta este ceva normal. Ei sunt dolofani, există un strat de grăsime pe talpa lor, iar bolta osoasă a tălpii încă nu s-a format. De aceea bebeluşii până la 3 ani parcă sunt atinşi toţi de piciorul plat.

După trei ani, talpa capătă arcuirea normală. Dintre cei 20% de oameni ai planetei cu picior plat doar 2% au platfus dureros şi numai în cazul lor se impun operaţii. Ceilalţi nu au decât o singură incomoditate, obosesc ceva mai uşor la mers.

Picioarele în formă de "o", adică în paranteze sau crăcănate, sunt normale până la vârstă 1,5 ani. Apoi, dezvoltarea piciorului se îndepărtează de forma parantezelor, ba chiar picioarele devin într-un uşor "x" mic. Şi este normal ca picioarele să nu fie absolut drepte, ci într-un uşor "x", pentru că numai aşa genunchii capătă multe grade de mişcare pe diverse axe.

Şi o altă greşeală la părinţii debutanţi este că se sperie când cutele de grăsime de la picioruşele bebeluşului nu sunt simetrice. Cutele de grăsime de pe picioruşe diferite n-au nici o semnificaţie alarmantă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă