x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei PULSUL MEDICINEI - Blestemul pietrelor la rinichi

PULSUL MEDICINEI - Blestemul pietrelor la rinichi

de Florin Condurateanu    |    04 Oct 2008   •   00:00

Piatra la rinichi produce o asemenea durere violentă, încât oameni cât bradul cad în genunchi din pricina durerilor in­suportabile. Piatra la rinichi este conside­rată de foarte mulţi chiar un blestem.



Piatra la rinichi produce o asemenea durere violentă, încât oameni cât bradul cad în genunchi din pricina durerilor in­suportabile. Piatra la rinichi este conside­rată de foarte mulţi chiar un blestem.

Spe­cialişti din lumea largă au alcătuit un sinistru clasament al celor mai brutale dureri, şi piatra la rinichi ocupă un trist loc 2, fiind întrecută ca violenţă a dure­ri­lor doar de crizele de pancreatită. Mulţi măcar o dată sunt necăjiţi de pietre la ri­nichi. Se consideră că 3%-9% din popula­ţie a trecut printr-un episod de colică renală.

Este o boală foarte veche. În corpul mu­miilor de 5.000 de ani s-au descoperit pietre la rinichi. Trăitorii în zonele meri­dionale fac mai des pietre la rinichi faţă de nordci, care sunt mai puţin expuşi. O explicaţie ar fi că meridionalii transpiră mai mult şi li se concentrează urina în săruri, deci se deschide poarta spre depu­nerea acestora ca pietre. Urina de fapt este o soluţie suprasaturată de săruri, de calciu, uraţi, fosfaţi. Omul trebuie să bea multe lichide pentru ca să urineze mult şi să elimine în pipi sărurile, altfel acestea ar precipita în vezica urinară sub formă de calculi.  

O anume perturbare a metabolismului duce la formarea de pietre la rinichi. Dar există şi o componentă genetică, unii au moştenit de la înaintaşi această pa­coste de a fi predispuşi ca urina să se satureze în să­ruri şi să apară calculi.

Unii oameni care au suferit de he­patite ajung să facă pietre la rinichi de natură oxa­lică. Deoarece ficatul lor suferind nu a mai îndreptat oxa­laţii spre sinteze executate de organism. Aşa că oxalaţii ajung în urină şi formează pietre. Circa 70% din pie­tre­le existente în colicile renale sunt de natura oxalaţilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rinichi pietre