x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Ce-i face bine ficatului

Pulsul medicinei - Ce-i face bine ficatului

de Florin Condurateanu    |    01 Mai 2007   •   00:00

Astăzi, tratamentul impotriva virusului C nu mai durează doar un an, ci se prelungeşte terapia, pentru a consolida efectele şi pentru ca virusul să nu se mai inmulţească şi să işi schimbe structura prin mutaţie.

Terapia cu interferon şi ribavirină se prelungeşteincă 2-3 ani, pentru consolidare. Oricum, oamenii trebuie să-şi facă analize de ficat in fiecare an şi aceste analize sunt decontate de asigurările de sănătate. Analizele anuale oferă posibilitatea ca boala cu virus C să fie prinsă la inceput, leziunile, adică inflamaţia şi fibroza, să fie descoperite in faze timpurii şi astfel efectul favorabil al terapiei se inregistrează in 85% din cazuri.

Dacă leziunile in ficat s-au extins şi au produs pagube importantein arhitectura ficatului, şansa de succes a terapiei se micşorează, atingand doar 50%. Profesor dr. Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că in bolile de ficat nu trebuie impus un regim alimentar sever, dar consumul de alcool şi de tutun trebuie să devină zero. Ficatul are nevoie de alimente de calitate, de proteine hrănitoare. Din punct de vedere al ficatului nu există restricţii la carne. Pacientul trebuie să mănance acele alimente pe care le suportă şi dacă există mancăruri respinse asta se intamplă din cauza dischineziei biliare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă