x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei / Înţelepciunea la masă

Pulsul medicinei / Înţelepciunea la masă

de Florin Condurateanu    |    15 Dec 2008   •   00:00

Continuăm prezentarea atitudinii admise de me­dicină bolnavilor de ficat şi de rinichi cu oca­zia ospeţelor de Crăciun şi de Revelion.



Prof. Mihai Voiculescu, şeful centrului de medicină internă de la Spitalul Fundeni, avertizează de la început că nu va adopta poziţia inchizitorului de maximă severitate şi că va mai lăsa uşa în­tre­deschisă şi către unele mâncăruri, bine­în­ţeles, hepaticul şi renalul trebuind să păstreze cumpătarea.

Dintre alimentele acceptate, chiar călduros re­comandate se detaşează fructele şi zarzavatu­rile. Fructele aduc cu ele apă şi glucide care re­prezintă modul cel mai bun de za­haruri sub formă de fructoză. Sunt recomandate hepaticului merele, perele, gutuile, bana­nele. Este bine ca între mese bolnavul de ficat să mănânce mere şi pere tăiate. Este permisă tradiţionala salată de fructe. Nu fac rău nici compoturile, dar îndulcite cu miere sau za­ha­rină.

Pentru bolna­vul de ficat, cea mai potrivită este carnea de pa­săre, mai ales pieptul de pa­să­re. Este indicat curcanul la cuptor cu prune, cu gutui, cu mere. Chiar bolnavul de ciroză poate să mă­nân­ce o fe­lie de piept de curcan. Bolnavul de ficat trebuie însă să se abţină de la piftia de porc. În ma­terie de ape­ritive mai bine mănâncă răcituri din carne de cocoş sau de curcan.  
Masa de Săr­bători pentru bolnavul hepatic e bine să încea­pă cu mu­rături desă­rate. El are voie să mă­nân­ce măsline şi chiar salată de boeuf cu foarte mul­te zarzavaturi, dar puţină ma­io­neză, pre­pa­rată mai pu­ţin gras, astfel evi­tând bi­ciu­irea ve­zicii bili­are. Bolnavului de fi­cat i se permi­te şi o felie de cozonac.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă