x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Neuronul cel formidabil

Pulsul medicinei - Neuronul cel formidabil

de Florin Condurateanu    |    23 Apr 2007   •   00:00

Unii oameni au o memorie de excepţie, de tip enciclopedic. Prof. dr. Radu Rogozea, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi şeful Centrului impotriva Epilepsiei, spune că memoria este un proces psihic cu rol central in activitatea psihică.

Vorbind de activitate psihică trebuie să subliniem că in sistemul nervos există o celulă formidabilă, o celulă nobilă, ce asigură existenţa omului, inteligenţa lui, această celulă perfecţionată numindu-se neuron. In creierul omului există 100 de miliarde de neuroni. Prin rădăcinile sale, un neuron intră in legătură cu alţi 100.000 de neuroni. Deci există o reţea uluitoare, cu 100.000 de miliarde de legături.

Neuronul nu se inmulţeşte in timpul vieţii, te naşti cu un număr de neuroni şi alţii nu mai apar de-a lungul vieţii, ba unii dintre neuroni mor. Neuronul are un metabolism foarte puternic.

El consumă 20% din oxigenul circulant, deci o cincime din oxigenul total alimentează creierul. Creierul primeşte ce-i mai bun in organism. Se hrăneşte cu cel mai mult sange, cu cea mai multă glucoză.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă